StoryEditor
sergej lavrov:

"Anonimni dužnosnici Pentagona prijete pokušajem antentata na Putina. Moraju biti svjesni mogućih posljedica!"

Piše desk  /  27.12.2022., 09:25h

Izjave anonimnih dužnosnika Pentagona o udaru koji bi "obezglavio Kremlj" zapravo su prijetnje atentatom na predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TASS.

"Washington u tome prednjači, budući da neki anonimni dužnosnici iz Pentagona zapravo prijete da će izvršiti napad na Kremlj, što je zapravo prijetnja atentatom na ruskog predsjednika", rekao je Lavrov.

Upozorio je i da, "ako netko zaista razmišlja o takvim idejama", mora biti svjestan "mogućih posljedica takvih planova".

Šef ruske diplomacije je u intervjuu za TASS podsjetio i na brojne signale sa Zapada o sukobu koji bi bio vezan za nuklearnu sferu i naveo da je jedan od takvih primjera bivša britanska premijerka Liz Truss, svojom izjavom tijekom izbora, kada je, kako je istaknuo Lavrov, rekla da je spremna narediti nuklearni udar.

Lavrov je također naveo da SAD i njegovi NATO saveznici pokušavaju poraziti Rusiju na bojnom polju kako bi je uništili. "Akcije kolektivnog Zapada i njihovog marionetskog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija potvrđuju globalnu prirodu ukrajinske krize. Nije tajna da je strateški cilj SAD-a i njegovih saveznika u NATO-u ostvariti pobjedu nad Rusijom na bojnom polju, što su oni koristiti kao mehanizam za slabljenje ili čak uništenje naših zemalja", rekao je Lavrov.

Također je naveo da Moskva i Washington ne mogu ostvariti normalan dijalog zbog konfrontacijskog kursa koji zagovara američki predsjednik Joe Biden.

Lavrov je primijetio da su "rusko-američki odnosi u zaista žalosnom stanju i da su u zastoju zbog Washingtona".

"Mi u svim okolnostima polazimo od reciprociteta kada je u pitanju izgradnja dijaloga. Drugim riječima, u pravilu djelujemo po principu oko za oko, ali ne uvijek i nužno simetrično", dodao je Lavrov.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 18:42