Article_Top_970x250

Ankete i prognoze: Trump osvaja drugi predsjednički mandat

moody's Analytics

Ankete i prognoze: Trump osvaja drugi predsjednički mandat

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Xinhua

Donald Trump će vjerojatno doživjeti ponovnu izbornu pobjedu 2020. godine, tvrde povijesno pouzdani ekonomski modeli.

Američki predsjednik će svoju izbornu kampanju fokusirati na države koje su odlučujuće za pobjedu kako bi porazio svog demokratskog suparnika, osim ako ne dođe do porasta izlaznosti birača, prognozirala je agencija Moody's Analytics.

Prognoze istraživačke kompanije koja se zasnivaju na ekonomskim kretanjima pogriješila su samo jednom od kada je kompanija osnovana 1980. godine i to na prošlim izborima 2016. godine kada su pogrešno prognozirali pobjedu demokratske kandidatkinje.

Neka druga nedavna anketiranja zaključila su da će demokrati voditi utrku za Bijelu kuću, ali tri različita modela koje je Moody primjenjivao uoči izbora 2020. pokazali su da bi predsjednik pobijedio s 298, 332 ili 351 elektorskih glasova. Za izbor predsjednika potrebna je većina od 270 izbornih glasova.

Godine 2016. republikanski kandidat Trump pobijedio je Hillary Clinton s 304 naprema 227 glasova elektorskog koledža, piše The Independent.

Moody je pogrešno prognozirao tijesnu pobjedu demokrata na posljednjim izborima, natjeravši kompaniju da ažurira svoje modele kako bi uključila promjene u izlaznosti. Iz menadžmenta komapnije su priopćili da su njihova predviđanja za 2016. dijelom bila pogrešna jer nisu uzeli u obzir visoku stopu izlaznosti na američkom industrijskom Srednjem zapadu.

Analitičari kompanije rekli su da bi demokratski kandidat mogao pobijediti 2020. godine ako izlaznost bude na povijesno visokom nivou.

Dnevnik.ba