StoryEditor
pad u odnosu na 2018.

Anketa tri mjeseca uoči izbora: Evo koliko bošnjačkih glasača će zaokružiti Komšićevo ime

Piše B.B.  /  06.07.2022., 10:15h

Na sarajevskom portalu Klix.ba provedena je anketa o preferencijama birača tri mjeseca uoči izbora članova Predsjedništva BiH, a ponuđeni su dosad potvrđeni kandidati u Federaciji BiH, uključujući jedinu hrvatsku kandidatkinju, uz iznimku Nermina Šehovića, od čije kandidature na koncu ipak neće biti ništa.

Čitatelji Klixa zbog brojnosti i politike portala mogu se smatrati relativno reprezentativnim uzorkom bošnjačke biračke populacije, premda sama anketa nije obavljena znanstvenom metodologijom, te je zanimljivo promotriti kakvu podršku uživa trostruki od Bošnjaka nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić.

On prema anketi ima 17% podrške, što bi se okvirno, uzimajući u obzir obustavu Šehovićeve kandidature i manji postotak glasova čitatelja Borjani Krišto, moglo ocijeniti kao 19-20% podrške bošnjačkih birača.

2018. Komšić je dobio 225.000 glasova, što je 29,9 posto ukupnog broja glasova svim kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva plus njemu samome.

Sitniji udio glasova službeno ljevičarskim kandidatima 2018. dali su i Hrvati, no to je u ukupnom postotku gotovo zanemarivo. 

Pod pretpostavkom da podjednak broj bošnjačkih birača izađe i na sljedeće izbore, s ovakvim padom podrške, s otprilike 29 na dvadesetak posto, Komšić bi mogao računati na oko 150.000 glasova, nešto manje nego što je Čović dobio 2018.

Indikativno je i to što je Komšić dobio najviše glasova od svih kandidata u Federaciji 2018., a po ovoj anketi je tek trećeplasirani među bošnjačkim kandidatima, pri čemu Bećirović ima više nego dvostruku prednost.

Anketa, dakako, nije reprezentativna zbog znanstvene neutemeljenosti, no ukazuje na možebitni značajni pad podrške Komšiću.

Svemu unatoč, za očekivati je dovoljan broj onih koji će zaokružiti Komšića kako bi napakostili Hrvatima, stoga trostruki uzurpator ostaje favorit u odnosu na Borjanu Krišto, čak i ako bi ponovila Čovićeve brojke iz 2018.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:12