Article_Top_970x250

Anketa pred euroizbore: HDZ-u 5, SDP-u 3 mandata

osam lista prelazi izborni prag

Anketa pred euroizbore: HDZ-u 5, SDP-u 3 mandata

tra 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Europski parlament objavio je novu skupinu projekcija o tome kako bi mogao izgledati novi saziv na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019. u 28 država članica. Ti se podaci zasnivaju na informacijama iz 43 istraživanja koja su provele stručne ustanove u 21 državi članici, a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public.

Prema najnovijim podacima za Hrvatsku, prognoza za predstojeće izbore za Europski parlament je sljedeća:

HDZ - 5 zastupnika
SDP - 3 zastupnika
Živi zid - 1 zastupnik
Amsterdamska koalicija - 1 zastupnik
Most nezavisnih lista - 1 zastupnik

Podsjećamo, analiza u kojoj Hrvatska dobiva 11 zastupnika u Europskom parlamentu temeljena je na pretpostavci da Ujedinjeno Kraljevstvo sudjeluje na izborima u svibnju.

Također, važno je napomenuti da se u istraživanju spominju i stranke kojima se  prognozira prijelazak izbornog praga od pet posto, ali ne osvajaju zastupnička mjesta. Primjerice, za stranku Neovisni za Hrvatsku prognozira se 5,7 posto glasova,  a strankama Hrast i START predviđa se rezultat od 5,1 posto.

Kako piše u priopćenju, stranke su uvrštene u ove projekcije samo ako su članice postojećih klubova zastupnika ili ako su već povezane s nekom europskom političkom strankom. Sve ostale političke stranke i pokreti koji se još nisu izjasnili o svojim namjerama nalaze se u kategoriji 'ostali'.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250