Article_Top_970x250

ANKETA: Koga bi Bošnjaci voljeli vidjeti u Predsjedništvu

izbori

ANKETA: Koga bi Bošnjaci voljeli vidjeti u Predsjedništvu

lis 01, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH najavila je da će opći izbori biti raspisani u maju 2018. godine u skladu s važećim zakonom i Ustavom BiH.  Portal Informativa.ba proveo je od početka kolovoza do druge polovine rujna (8. 8. - 26. 9.) anketu javnog mnijenja na 23.400 građana BiH s pitanjem za koga bi glasali ako bi sada bili održani izbori.

Anketno pitanje glasilo je: "Tko su vaši kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?“  Velike razlike Tko su potencijalni kandidati za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, za sada je samo u sferi nagađanja i neslužbenih priča u političkim krugovima, prenosi Avaz.

 Za sada je poznato da je lider Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić kazao da će „ako preživi državnu bošnjačku mafiju, vjerojatno biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na izborima 2018. godine“. Radončić je na općim izborima 2014. godine bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a osvojio je 201.454 glasa građana BiH. U anketi koju je proveo portal Informativa.ba, Radončić je uvjerljivi pobjednik narednih izbora sa 43 posto glasova.

Politička borba unutar SDA na vidjelo je iznjedrila nervozu kod potencijalnog kandidata u ime te stranke, aktualnog predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, koji je u izjavi za jedan portal istakao da bi bilo dobro da je SDA već odredila kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Analizom ankete zaključuje se da ta nervoza itekako ima smisla. Ne samo što će biti pometen od lidera SBB-a, u zaleđu ga ostavlja dojučerašnji prvi čovjek političke akademije SDA, protjerani Senad Šepić. Za sada se zasigurno zna da će SDA definitivno imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a špekulacije da će gospođa Sebija također biti kandidat, s pravom povećavaju nervozu Zvizdića, jer, prema anketi, gospođi Sebiji bježi, odnosno ima bolji rezultat za cijelih jedan posto anketiranih.

Uzorak anketiranih je reprezentant populacije i, prema ovome, aktualnom vršitelju funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH piše se izborni debakl. Iako ga dobar dio SDA vidi kao svoju uzdanicu, anketa pokazuje loš rezultat. Samo 12 posto glasova za Zvizdića.

Također, aktualna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i po drugom zanimanju supruga Bakira Izetbegovića, Sebija, u anketi je osvojila 11 posto glasova. Narodna kaže: Gdje ima dima, tu ima i vatre. Je li Sebija, kao što čaršija priča, određeni mediji špekuliraju, a pouzdani izvori tvrde, kandidat broj 1, vrijeme će pokazati.

Šepić prije Zvizdića Razjedinjenost ljevice dovela je da, prema anketi, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića podržava pet posto ispitanih, što je poražavajuće imajući u vidu da je SDP na proteklim izborima imao znatnu podršku za člana Predsjedništva kada su kandidirali Bakira Hadžiomerovića.

Izvjesno je da će i Senad Šepić (Nezavisni blok - pokret za Europu) biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Malo je tko očekivao da Šepića podržava 16 posto ispitanika. Prema ovoj anketi, u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić (SBB BiH) ima najviše šansi, jer ga podržava 43 posto ispitanika. Daleko iza njega je drugoplasirani Senad Šepić sa 16 posto glasova. Ostali kandidati su do 12 posto Denis Zvizdić i 11 posto Sebija Izetbegović. Ostali mogući kandidati dobacili su do četiri posto.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250