StoryEditor

Ankara suspendira bušenje nafte i plina

Piše D  /  29.07.2020., 08:07h

Kalin je za "CNN Turk" istaknuo da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao svojim pomoćnicima da trebaju biti konstruktivni i obustaviti bušenje na neko vrijeme.

Turska je prošlog tjedna priopćila planove da pošalje plovilo za istraživanje "Oruk reis" i još dva pomoćna broda radi operacije južno od grčkih otok Rodos, Karpatos i Kastelorizo, koja je trebala trajati do 2. kolovoza.

Priopćenje o slanju plovila naljutilo je Grčku i izazvalo kritike iz SAD-a, Francuske i još nekih europskih zemalja.

Turska je optužila Grčku da pokušava lišiti Ankaru prednosti potencijalnih nalazišta nafte i plina u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemlja.

Ankara tvrdi da bi granice trgovinskog istraživanja trebale biti između kontinentalnog dijela Grčke i Turske i da ne bi trebalo na isti način promatrati grčke otoke.. Atena tvrdi da Ankara svojim stavom krši međunarodno pravo.

"Svi bi trebali nastaviti raditi na svom kontinentalnom dijelu, a zajednički raditi u spornim područjima", rekao je Kalin.

Kalin je naglasio da bi probleme u vezi s bilateralnim pitanjima trebalo rješavati putem dijaloga Turske i Grčke, a ne prijetnjama Ankari u vezi s pokušajima da se pridruži EU, prenio je AP.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:39