Article_Top_970x250

Ankara suspendira bušenje nafte i plina

istočno sredozemlje

Ankara suspendira bušenje nafte i plina

srp 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AA

Turska će suspendirati bušenje nafte i plina u spornim vodama istočnog Sredozemlja, koje su izazvale vojne tenzije sa susjednom Grčkom, priopćio je glasnogovornik turske Vlade Ibrahim Kalin.

Kalin je za "CNN Turk" istaknuo da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao svojim pomoćnicima da trebaju biti konstruktivni i obustaviti bušenje na neko vrijeme.

Turska je prošlog tjedna priopćila planove da pošalje plovilo za istraživanje "Oruk reis" i još dva pomoćna broda radi operacije južno od grčkih otok Rodos, Karpatos i Kastelorizo, koja je trebala trajati do 2. kolovoza.

Priopćenje o slanju plovila naljutilo je Grčku i izazvalo kritike iz SAD-a, Francuske i još nekih europskih zemalja.

Turska je optužila Grčku da pokušava lišiti Ankaru prednosti potencijalnih nalazišta nafte i plina u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemlja.

Ankara tvrdi da bi granice trgovinskog istraživanja trebale biti između kontinentalnog dijela Grčke i Turske i da ne bi trebalo na isti način promatrati grčke otoke.. Atena tvrdi da Ankara svojim stavom krši međunarodno pravo.

"Svi bi trebali nastaviti raditi na svom kontinentalnom dijelu, a zajednički raditi u spornim područjima", rekao je Kalin.

Kalin je naglasio da bi probleme u vezi s bilateralnim pitanjima trebalo rješavati putem dijaloga Turske i Grčke, a ne prijetnjama Ankari u vezi s pokušajima da se pridruži EU, prenio je AP.

Dnevnik.ba