Article_Top_970x250

Angela Merkel poslala upozorenje Nijemcima

koronavirus u svijetu

Angela Merkel poslala upozorenje Nijemcima

svibnja 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Nijemce da ono što su do sada postigli na planu usporavanja zaraze koronavirusom ne ugroze svojom žurbom i željom da se što prije "vrate u normalu".

"Korona ostaje opasnost za svakog od nas", poručila je njemačka kancelarka govoreći pred donjim domom njemačkog parlamenta Bundestaga.

Nijemci će još neko vrijeme živjeti s koronavirusom s obzirom na to da još uvijek ne postoji učinkovit lijek ili cjepivo, istaknula je Merkel. 

"Bilo bi obeshrabrujuće da se moramo vratiti na restrikcije koje želimo ostaviti za sobom jer želimo previše toga i prebrzo", kazala je kancelarka.

Ona je poručila Nijemcima da se vrate u urede, škole, kafiće i sportske klubove držeći fizičku distancu i provodeći higijenske mjere. Tada će biti moguć oporavak gospodarstva i spašena radna mjesta, a ljudi će biti zaštićeni, dodala je.

Otvaranje granica

Veliki korak na tom putu je i ponovno otvaranje granica u Europi, što će pomoći putnicima, obiteljima i turizmu, istaknula je. "Cilj je, budu li okolnosti vezane za infekciju dopuštale, da se od 15. lipnja potpuno ukinu granične kontrole u šengenskom prostoru", rekla je Merkel, prenosi Hina.

Ranije tijekom dana je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer najavio postupno otvaranje njemačkih granica od subote.  

Mnogi pozorno prate što poduzima najveće europsko gospodarstvo, koje je od sredine ožujka u karanteni, a koje je uspjelo stopu smrtnosti svesti na nižu razinu nego druge zemlje, unatoč velikom broju zaraženih.  

Trgovine, škole i tvornice počele su ponovno s radom, a ovog će tjedna biti otvorene i neke od granica. Na snazi i dalje ostaju mjera fizičke distance od 1,5 metara u javnom prostoru te nošenje maski za lice u javnom prijevozu i većini trgovina.

Njemačka ima 171.306 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je Institut Robert Koch, a umrle su 7634 zaražene osobe.

Dnevnik.ba