StoryEditor

Angažirana tri helikoptera za gašenje požara na planini Čvrsnica

Piše D  /  30.07.2021., 03:50h

Helikopteri Oružanih snaga BiH angažirani su, kako je to priopćeno iz Ministarstva obrane BiH, na izviđanju, transportu ljudstva, opreme i vode za gašenje požara na planini Čvrsnica.

"U ranim jutarnjim sati 20. srpnja 2017. godine iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, u skladu sa odobrenim procedurama, upućena su tri helikoptera da nastave s pružanjem pomoći civilnim organima vlasti u gašenju požara u BiH. S obzirom da je požar na planini Čvrsnica aktivan od 24.06.2017. godine, ovim je samo nastavljeno angažiranje  Oružanih snaga BiH na gašenju požara na planini Čvrsnici, općina Jablanica“, priopćeno  iz Oružanih snaga BiH. 

Navode da su zadaci Oružanih snaga BiH da jednim helikopterom tipa Mi8-MTV vrše izviđanje požarišta iz zraka kako bi se lokalnim vatrogasnim ekipama pomoglo da sagledaju situaciju i identificiraju najkritičnija područja zahvaćena požarom. 

"Također moraju da dostave vodu za gašenje požara sa zemlje pomoću protupožarnog vedra kao i da  sudjeluju u u gašenju požara helikopterom i vedrom ako se stvore uvjeti za angažiranje iz zraka. Dva helikoptera tipa UH-1H vrše prevoženje 100 vatrogasaca sa pripadajućim sredstvima i tehnikom za gašenje požara sa zbornog mjesta Blidinje na mjesto iskrcavanja Crepulje – Čvrsnica", stoji u priopćenju.

Ističu da su tijekom  2017. godine Oružane snage BiH u više navrata bile angažirane  u operacijama gašenja požara iz zraka i kopna, posebno na udaljenim i nepristupačnim terenima širom BiH. 

"Oružane snage BiH krajem ožujka  do sredine srpnja pružile su pomoć u odbrani i gašenju od požara na lokacijama općina Konjic, Ravno, Jablanica i Ljubinje. S obzirom na to da je izuzetno teška situacija na područjima zahvaćenim požarima usložnjavala djelovanje civilnim strukturama vlasti na gašenju požara korišteni su helikopteri OS BiH tipa Mi-8T i Mi-8MTV. Pomoću helikoptera OS BiH vršeno je gašenje požara pomoću protivpožarnog vedra, kao i izviđanje požarišta iz zraka. Tokom ovih aktivnosti izvršeno je preko 36 sati leta i izbačeno je preko 312 tona vode. Na gašenju požara u općini Ljubinje pored zrakoplovnih snaga bilo je angažovano i 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom vatrogasnom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima", stoji u priopćenju.  

Iz Ministarstva obrane BiH ističu da su svi zahtjevi civilnih struktura, u skladu sa procedurama, prihvaćeni i realizirani od strane OS BiH, koje i ovaj put pokazuju solidarnost i spremnost za pomoć civilnim strukturama u zaštiti imovine i materijalnih dobara. 

Dnevnik.ba 

31. svibanj 2023 06:08