StoryEditor

Anarhija na ulicama SAD-a: Masovne pljačke trgovina se organiziraju na društvenim mrežama

Piše desk  /  28.09.2023., 10:47h

Veliki trgovački lanci u SAD-u su objavili da su pretrpjeli gubitke od 112 milijardi dolara prošle godine nakon eskalacije nasilnih pljački.

Kako bi zaštitili osoblje, mnoge trgovine su angažirale dodatno osiguranje. Organizirane bande su često uhvaćene na nadzornim kamerama kako napadaju trgovine, grabljajući velike količine proizvoda s polica prije nego što brzo pobjegnu.

Neki od tih masovnih pljački su čak bile organizirane putem društvenih mreža. Jednu takvu pljačku je organizirala ženska osoba po nadimku Meatball, koja je uživo prenosila pljačku trgovina u središtu Philadelphije putem društvenih medija.

Prema New York Postu, Meatball je nakon pljačke objavila na Instagramu i TikToku pred svojih 650.000 pratitelja.

"Recite policiji da će me ili zatvoriti večeras ili će sve gorjeti, bit će kao u filmu." Nakon toga je uhićena.

Trgovine Target, jedan od najvećih američkih maloprodajnih lanaca, objavile su da će zatvoriti svoje poslovnice u većim gradovima kao što su New York, Seattle, San Francisco i Portland.

Razlog za ovo zatvaranje je, kako je priopćeno iz Targeta, eskalacija krađa i organiziranog kriminala koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti njihovih zaposlenika i kupaca te negativno utječu na održivost poslovanja.

U San Franciscu su nedavno i druge velike trgovine kao što su Walgreens, Old Navy, Nordstrom i Whole Foods također zatvorile svoje trgovine u centru grada.

Krađe u trgovinama su dosegle neviđene razine u kombinaciji s općim porastom kriminala, što stvara sve teže uvjete. Osim financijskih gubitaka, nasilje i zabrinutost za sigurnost ostaju visoki prioritet za trgovce, bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu poslovanja.

Los Angeles je područje koje je 2022. godine bilo najviše pogođeno organiziranim maloprodajnim kriminalom u zemlji, objavio je NRF, a slijede ga San Francisco i Oakland, također u Kaliforniji.

Republikanci smatraju da su područja pod kontrolom demokrata žarišta kriminala i da lopovi nisu adekvatno kažnjeni. Optužuju vlasti u Kaliforniji da su preblage po tom pitanju budući da se krađe manje od 950 dolara smatraju običnim prekršajem.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 15:16