Article_Top_970x250

ANALIZA Zašto upravo Hrvati iz BiH najbolje razumiju borbu Francuske protiv terorizma

borba protiv radikalizma

ANALIZA Zašto upravo Hrvati iz BiH najbolje razumiju borbu Francuske protiv terorizma

stu 01, 2020

Piše: Jurija Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nije li, zar, Islam religija mira?  I nisu li Francuzi, odnosno Europa, trebali biti utočište za vjernike koji su ratom potjerani iz svojih domova u Čečeniji, Tunisu ili Afganistanu? Zašto škole u Pakistanu mališane uče najučinkovitijim tehnikama skidanja glave 'nevjerniku'? I na koncu, zašto Europa (a očito i Mostar) ne žele vidjeti posljedice svoje nezdrave, uzročno-posljedične političke korektnosti?

Nekoliko dana unatrag, Hrvatski Dom herceg Stjepana Kosače u Mostaru, zasijao je bojama francuske zastave u znak podrške francuskoj borbi protiv terorizma.

Mnogima poruka nije bila jasna. Zašto Mostar osvjetljava francuske boje? Što se to nas tiče?

Naime, Francuska se godinama suočava s najstrašnijim oblicima radikalnog islamizma, uslijed povećanja broja izbjeglica s Bliskog istoka i sjevera Afrike. U napadima je do danas poginulo nekoliko tisuća Francuza.

Predgrađa Pariza svakodnevno gore, žene na ulice noću ne izlaze same, a kultura življenja jednog povijesnog grada; metropole, kulturnog i umjetničkog središta Europe – mijenja se u potpunosti!

Vijesti o događanjima u Parizu (i ostatku Francuske) u javnost dospijevaju ovisno o tomu koliko je napad „uobičajan“, koliko je senzacionalistički i koliko su, ustvari, jasni sami motivi napada.

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove Francuske je još 2013.  pozvalo koordinatora za borbu protiv terorizma da na sastanku u prosincu te godine predstavi izvješće o provedbi mjera za borbu protiv terorizma.

7. siječnja 2015.: Napadnuta je redakcija satiričnog magazina „Charlie Hebdo“ u Parizu. Ubijeno je dvanaest ljudi. Odgovornost je preuzeo ogranak Al Qaede. Prije napada, napadači  su se deklarirali kao pripadnici „Islamske države“.

Francuska je bila metom još šest velikih terorističkih napada s islamističkom pozadinom, i to, do kraja te iste godine! Na koncertu u Parizu 130 ubijenih, 86 ubijenih u Nici, uz mnoge napade i ubojstva s terorističkom pozadinom.

 Trend redovito periodičnih zastrašivanja nije oslabio. Pet godina nakon, Europu potresa brutalno ubojstvo pariškog učitelja, pobožnih bakica iz crkvene klupe i svećenika raznesenog sačmaricom. Svi – ubijeni u ime vjere, u ime Islama.

Nije li, zar, Islam religija mira?  I nisu li Francuzi, odnosno Europa, trebali biti utočište za vjernike koji su ratom potjerani iz svojih domova u Čečeniji, Tunisu ili Afganistanu? Zašto škole u Pakistanu mališane uče najučinkovitijim tehnikama skidanja glave 'nevjerniku'? I na koncu, zašto Europa (a očito i Mostar) ne žele vidjeti posljedice svoje nezdrave, uzročno-posljedične političke korektnosti?

Brojni utjecajni muslimani širom svijeta odobrili su napade u Francuskoj. Bivši premijer Malezije na svom Twitter acoountu objavio je da muslimani imaju potpuno pravo ubijati nemuslimane.

MMA borac Habib Nurmagomedov, iz Dagestana (republike u Ruskoj Federaciji s većinski muslimanskim stanovništvom)  poslao je jezivu poruku francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu.

Uz fotografiju francuskog predsjednika E. Macrona koja je prekrivena otiskom stopala (tj. zgažena), Nurmagomedov je napisao sljedeće:

"Neka Uzvišeni unakazi lice ovog stvorenja i svih njegovih sljedbenika koji pod sloganom slobode govora vrijeđaju osjećaje više od jedne i pol milijarde muslimanskih vjernika.

Mi smo muslimani, volimo svog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, više nego svoje majke, očeve, djecu, supruge i sve druge ljude bliske srcu. Vjerujte, vratit će im se te provokacije, bogobojazni na kraju uvijek pobjeđuju".

Ovaj problematičan status u medijima je predstavljen kao relevantan iskaz opće muslimanske javnosti, a ne kao otvorena podrška terorizmu. Što, na koncu - i jeste.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine napade je osudila, ALI, ukazala na činjenicu kako je Francuska, ipak, isprovocirala vjernike… Nitko se napadača, islamskih radikalista, nije odrekao!

Napadači se ne smiju skrivati ispod vela vjere, jer – ni u jednoj svjetskoj religiji Bog ne predstavlja sinonim za rat i mržnju! Bog poziva na ljubav i mir. Jedino su njegovi zakoni – univerzalni.

Diljem svijeta većinski muslimanske zemlje pozvale su na bojkot francuskih proizvoda, a desetine tisuća ljudi izlaze na anti-francuske prosvjede zbog toga što Francuska dozvoljava "vrijeđanje vjerskih osjećaja".

Dakle, zašto Mostar svijetli za Francusku?

Terorizam u Bosni i Hercegovini je itekako živ, o čemu svjedoče brojni napadi tj. izolirani incidenti, kako im se, iz metropole, pristupa.

Hrvati, kršćani katolici u Bosni i Hercegovini, ograničeni su u svom duhovnom djelovanju. Prisjetimo se relativno sviježeg incidenta mise za žrtve Bleiburga, u Sarajevu. Misa je održana uz pridržavanje strogih sigurnosnih uvjeta, uz brojno osiguranje koje je štitilo desetak vjernika od razjarene rulje „antifašističkog“ Sarajeva.

Misa je, naknadno,  iskorištena u svrhu javnog blaćenja svega katoličkog u BiH, a politizacija crkvenog djelovanja direktno odobrena upravo – iz crkve.

Stalne političke krize i huškačka retorika ugrožavaju sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine, no realni problemi s radikalnim islamističkim skupinama, kampovima za 'vojnu obuku', migrantskom krizom (!) se (uglavnom) ne rješavaju. Odnosno, rješavaju na način da se na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH imenuje Selmo Cikotić, čovjek čije je ime obrisano s optužnice za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu. Čovjek kojeg se usko povezuje s organizacijom i djelovanjem mudžahedinskih skupina koje su djelovale na području Središnje Bosne u vrijeme rata.

Teroristička prijetnja dolazi i sa migrantskim valovima, prepunim sigurnosno upitnih lica. BiH se ponaša neodgovorno, apsurdno, nenormalno; ne sprečava ulazak ilegalnih migranata, a sprječava njihov izlazak iz BiH.

Ovo je treća godina kako BiH muku muči s migrantima. Nebriga najviših razina vlasti dovele su do toga da su centri gradova u Krajini preplavljeni migrantima, a incidenti se događaju svakodnevno; od manjih prijestupa do silovanja, masovnih tuča i ubojstava.

Shvaćamo li sada da goruće stanje u Europi nije samo to – „tuđi problem“? Razumijemo li da je terorizam i radikalni islamizam dio naše svakodnevice, jednako kao i Francuske, Njemačke ili Švedske?

Zbog toga Mostar. Zbog toga – ujedinjeni protiv terorizma!

Dnevnik.ba