StoryEditor

Analiza ponude za Aluminij pa novi sastanak za desetak dana

Piše D  /  19.10.2019., 10:10h

Ponuda je na engleskom jeziku, uručena nam je na sastanku i treba je prevesti i ozbiljno analizirati, te će se vjerojatno ponovno organizirati sastanak, kazala je za Dnevni list federalna ministrica financija Jelka Milićević o prekjučerašnjim razgovorima s predstavnicima kinesko-izraelskog konzorcija koji želi investirati u posrnuli mostarski Aluminij.

Što je ponuđeno

Kako smo već objavili, spomenuti konzorcij (CMEC) ponudio je ulaganje od oko 200 milijuna eura, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje opskrbe električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od Aluminija, te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana.

Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena. Pojedini mediji jučer su objavili da taj konzorcij traži cijenu od 31 euro po MHW u razdoblju od pet godina koliko bi trajala izgradnja mini termoelektrane, no potvrde te informacije još uvijek nema.

Također, u javnosti se pojavila i informacija da je ponuda CMEC-a zbog toga automatski odbijena, što je demantirao ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

-Ništa nije odbijeno. Samo smo razgovarali i primili materijal, kazao je resorni ministar.

Vlada je zbog opsega materijala zatražila nekoliko dana za analizu kinesko-izraelskog prijedloga, te će o tome konkretnije biti riječi na sljedećoj sjednici.

– Koji su daljnji koraci u tom postupku ovisit će isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu ovisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje, kazao je predstojnik ureda Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija Miljenko Buhač.

On je za Fenu potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude.

– Nakon toga, procjenjujemo, za nekih desetak dana trebao bi se održati novi sastanak, od kojega će ovisiti budući potezi dviju strana, kazao je Buhač.

Čekaju se i Arapi

Kada je u pitanu sadržaj ponude i pitanje koliko je ona prihvatljiva za djelatnike i dioničare Aluminija, Buhač je kazao kako Aluminij o detaljima ponude, posebice o financijskim parametrima, nije ovlašten govoriti, barem ne u ovome trenutku.

– Ono što je bitno istaknuti je to da ponuda sadrži logičan i stručan set mjera i aktivnosti koje bi vodile do ponovnog podizanja Aluminija d.d. Mostar na čvrste noge i njegov ulazak u prostor koji osigurava razvojno funkcioniranje čitavog sustava, a ne samo obnavljanje onoga što je ranije postojalo, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, i dalje je najvažnije pitanje kojeg treba riješiti osiguravanje stabilne i povoljne cijene električne struje, a u ponudi su sadržane opcije za koje investitor smatra da su izvodljive. Riješi li se to pitanje, dodao je Buhač, onda se otvaraju i ostale mogućnosti za nekadašnjeg diva.

Navodno, i drugi potencijalni investitor, WAQT TRADE LLC iz Dubaija spreman je u idućih nekoliko dana poslati svoj prijedlog mjera za oživljavanje Aluminija.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:13