StoryEditor
Kritika

Amnesty International: Svjetske sile su omogućile plodno tlo za sukobe u 2021.

Piše Desk  /  29.03.2022., 15:17h
AI se posebice žestoko obrušio na Europsku uniju, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju jer su se protivile prijedlogu da se privremeno odreknu prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv koronavirusa.

Amnesty International (AI) optužio je svjetske sile da su stvorile plodno tlo za niz sukoba kojima je međunarodna zajednica svjedočila u 2021. što je rezultiralo kršenjima ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera.

AI prati stanje s ljudskim pravima u 154 države, a u svom godišnjem izvješću objavljenom u utorak navodi da je međunarodna zajednica prošle godine gledala kako se "rađaju novi sukobi, a neriješeni se produbljuju".

"U Afganistanu, Burkini Faso, Etiopiji, Izraelu i Palestini, Libiji, Mjanmaru i Jemenu, da navedemo samo nekoliko, sukobi su rezultirali kršenjima ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera", piše u izvješću.

Svjetske sile, tvrdi udruga za ljudska prava, dopustile su da teška kršenja ljudskih prava prolaze nekažnjeno.

"Premalo puta je stigao međunarodni odgovor: u premalo slučajeva smo vidjeli na djelu pravdu i odgovornost. Umjesto toga, sukob se proširio", piše AI.

Amnesty International posebice izražava prezir prema Zapadu zbog njihovog odgovora na pandemiju koronavirusa izvan svojih granica, istaknuvši da su zapadne zemlje našle zajednički jezik s velikim proizvođačima cjepiva i još više stvorili nejednakost između bogatih i siromašnih zemalja.

"Zemlje s visokim BDP-om su nagomilale goleme zalihe cjepiva, na milijune doza više nego što mogu iskoristiti i te su zemlje mogle cijepiti svoje cijele populacije tri do pet puta više", stoji u izvješću.  AI se posebice žestoko obrušio na Europsku uniju, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju jer su se protivile prijedlogu da se privremeno odreknu prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv koronavirusa. "U međuvremenu, farmaceutske tvrtke potpomognute moćnim vladama, svoje su pošiljke cjepiva usmjeravale prema bogatim zemljama", dodaje se u izvješću.

AI je također osudio napade na ljudska prava pod izlikom borbe protiv širenja virusa, podsjećajući na nasilno gušenja prosvjeda u svim dijelovima svijeta, posebice u Kamerunu, Obali Bjelokosti i Čadu. Amnesty je upozorio i da je ruska invaziju na Ukrajinu "ponavljanje" Sirije, s ratnim zločinima koji se gomilaju u nešto više od mjesec dana ratnih sukoba.

"Ovo što se dešava u Ukrajini je ono što smo mogli vidjeti u Siriji", kazala je glavna tajnica AI-a Agnès Callamard, navodeći namjerne napade na civilnu infrastrukturu, kuće i domove, bombardiranje škola. Rusiju je optužila da joj humanitarni koridori služe kao "smrtonosne klopke".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:37