StoryEditor

Amir Haskić proglašen krivim zbog pridruživanja ISIL-u

Piše D  /  09.07.2018., 04:07h

Sud BiH je u kaznenom predmetu protiv optuženog Amira Haskića, nakon održanog glavnog pretresa, danas donio presudu kojom je optuženi Amir Haskić oglašen krivim što je pokušao, ali je dobrovoljno odustao od izvršenja kaznenog djela Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, ali ga Sud oslobađa od kazne.

Sud je optuženog Amira Haskića proglasio krivim što je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje izvan teritorije BiH suprotno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, te odlučio da se pridruži terorističkoj organizaciji ISIL u tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka, a koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom - priopćeno je iz Suda BiH, prenosi Fena.

U priopćenju se navodi da je u drugoj polovici 2017. godine uspostavio komunikaciju s ljudima iz Sirije, i to putem aplikacije “Telegram”, “Viber” i “Facebook”, koje je instalirao na svoj mobilni telefon, gdje je koristio korisničko ime “Allahov rob”.

- Razmjenjivao je poruke s pripadnicima terorističke grupe ISIL, koje su za svrhu imale odlazak u Siriju i pridruživanje ISIL-u, a u kojima govori da će napustiti BiH, a potom će nakon što se pridruži terorističkoj organizaciji ISIL zapaliti putovnicu BiH i kao pripadnik terorističke grupe tzv. Islamske države na području Sirije sudjelovati u oružanim sukobima koji se u toj državi odvijaju, ali je od toga dobrovoljno odustao – navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:00