StoryEditor

Amina Kajtaz: "U Mostaru nismo imali nikakve uvjete za treniranje, uvijek ću kaskati zbog toga..."

Piše D  /  14.07.2020., 08:07h

Mama Maja bila je državna prvakinja tadašnje Jugoslavije.Tu je ljubav prenijela na sestru Delilu, a onda i na mene, priča Amina Kajtaz na bazenima Mladost, samo nekoliko minuta prije treninga, pišu 24sata.hr.

Kaže da se navikla na ranojutarnje treninge, niske temperature i skakanje u hladnu vodu, no rekordi se neće oboriti sami. One mamine oborila je ‘davnih dana‘, a kako bi ostvarila još bolje rezultate preselila se u Zagreb.

- U Mostaru nismo imali nikakve uvjete za treniranje. Tamo sam plivala u 12,5 metarskom bazenu do 17. godine i nisam mogla razviti nikakvu bazu koja je bitna u plivanju. Kad ste mlad plivač trebate ‘naplivavati‘ puno kilometara, do 50 km tjedno, što je dosta. Ja sam sve to nekako preskočila i razvila u kasnijim godinama. Uvijek ću kaskati zbog toga, ali uspjela sam nekako popuniti tu rupu - govori Amina, rekorderka na 50, 100 i 200 metara. 

Nikada nije pretjerano razmišljala o Hrvatskoj, zbog loših uvjeta u BiH htjela je otići bilo gdje, ali tadašnji trener dubrovačkog Juga, Borut Petrić ju je primijetio na natjecanju u Sarajevu. Odlučila je ostaviti sve i posvetiti se plivanju kako bi ispunila krajnji cilj i otišla na Olimpijske igre, što se na kraju i dogodilo. 

- Bila sam primorana odrasti brže od svoje generacije jer sam u najljepšim godinama morala napustiti svoju obitelj i prijatelje. Sestra je prvih pola godine živjela sa mnom u Dubrovniku. Nisam znala oprati odjeću niti kuhati, tako da mi je puno pomogla - govori Amina kojoj je obitelj uvjerljivo najveća podrška pogotovo kada je teško uskladiti dva fakulteta i treninge, kada joj se ne da, kad treba otplivati najbolje što može.

- Nikad ne gledaj poraz kao loše iskustvo, nemoj se uzdizati u visine kad pobijediš, mamine su riječi koje Amina ponavlja prije svakog bitnog natjecanja. Unatoč tome što je dobila hrvatsku putovnicu, Kajtaz nije htjela otkriti razmišlja li plivati pod našom zastavom. 

- To me često pitaju, ali želim to zadržati za sebe. Trenutačno plivam za BiH - rekla je višestruka rekorderka te objasnila kako je osim loših plivačkih uvjeta, financiranje u plivanju uvijek tabu tema. 

Zbog nepopularnosti samog sporta, nitko ne želi ulagati, sponzori se ne mogu ‘proslaviti‘ kao u nogometu, ali ako želite nešto svim srcem, to ćete i napraviti, govori Amina koja je upravo zbog toga posebno aktivna na društvenim mrežama gdje ju prati više od 12 tisuća obožavatelja. 

- Promoviram sebe jer mi pomaže zbog financijske situacije. Stvarno imam dosta sponzora iz BiH i Hrvatske koji mi pomažu - priča Kajtaz koja je rođena u obitelji sportaša. Njezin otac, poznati je nogometaš Sead Kajtaz, a Amina priznaje kako se od malih nogu mora ‘nositi‘ sa slavnim prezimenom. 

- Svakako mi je pomoglo prezime u karijeri, zvučno je, pogotovo starijim generacijama. To je bila stvarno genijalna generacija nogometaša. Uvijek se nađe neki lijepi kompliment - govori mlada plivačica koja i sama uživa gledajući stare snimke tatinih utakmica. Brzinu i tehniku, kaže, sigurno je naslijedila od njega, a ljepotu od majke. 

Iako se svakodnevno nosi sa stereotipima poput onih da plivanje nije ženski sport, da će zbog njega imati široka i nabijena ramena, Amina je proglašena najljepšom sportašicom u Riju 2016. godine te preuzela titulu Antonije Mišure, najljepše na Olimpijskim igrama u Londonu, četiri godine prije. 

- Na početku me smetalo što su me prvo okarakterizirali izgledom, a onda talentom i radom, no navikla sam se na to. To je jedan lijepi epitet, ali sigurna sam da u Rio ne bih došla da se nisam dobro pomučila u vodi - priča Kajtaz te dodaje kako je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara jedno od najljepših sjećanja koje ima. 

- Izašli smo na Marakanu, zaista nevjerojatan osjećaj. Nikad nisam vidjela tako veliki stadion i toliko ljudi - rekla je Amina koja se imala priliku i fotografirati s Usainom Boltom, Rafaelom Nadalom i brojnim drugim svjetski poznatim sportašima. 

Ove godine, Amina se borila i za titulu Miss sporta 2020. godine. I pobijedila.

- Dobila sam poziv. Odbila sam na prvu, radi OI pa su me ponovno zvali nakon otkazivanja. Pristala sam s obzirom na to da nemamo nekih važnih natjecanja u narednoj sezoni - govori skromna Amina koja je nova Miss sporta Hrvatske.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:36