StoryEditor

Amerikanka tuži NASA-u zbog mjesečeve prašine koju je dobila od Neila Armstronga

Piše D  /  13.06.2018., 09:06h

Laura Murray Cicco izjavila je da je dobila staklenu ampulu punu sivog praha, zajedno s potpisanom porukom od slavnog astronauta iz Apolla 11 kada je imala 10 godina. Sada tuži NASA-u jer se boji da će joj vlada oduzeti ampulu.

Naime, NASA je izjavila da "privatne osobe ne smiju biti vlasnici materijala s Mjeseca" i u prošlosti je pokretala kaznene postupke protiv ljudi koji su tvrdili da posjeduju takve materijale.

Cicco je u tužbi navela da je Armstrong bio prijatelj njenog oca Toma Murraya u sedamdesetim godinama, kada su obojica živjela u Cincinnatiju. Cicco zahtijeva od saveznog suda u Kansasu da potvrdi da je ona punopravna vlasnica ampule.

Njezin odvjetnik Christopher McHugh dao je znanstveniku Tomu Tagueu da pregleda sadržaj ampule spektroskopijom. Tague je na temelju dva istraživačka postupka zaključio: "U ovom trenutku bi bilo teško isključiti Mjesečevo porijeklo. Smatram da je moguće da se prašina sa Zemlje pomiješala s ovim Mjesečevim uzorkom." Cicco je otkrila ampulu i Armstrongovu poruku u drvenoj škrinji u svom domu prije pet godina.

McHugh je u 2016. zastupao ženu koja se našla u sličnoj situaciji. Sud je tada odlučio da vlada mora vratiti Nancy Carlson NASA-inu vreću koja je korištena za skupljanje uzoraka s Mjeseca i u njoj je otkrivena Mjesečeva prašina. Kupila ju je na vladinoj aukciji za 995 dolara, a nakon presude ju je prodala za milijune.

McHugh je u sudskom dokumentu napisao: "Ne postoji zakon koji brani da privatne osobe budu vlasnici materijala s Mjeseca. Ne radi se o zabranjenom materijalu i njegovo posjedovanje i vlasništvo nisu ilegalni."

NASA nije željela potvrditi ni poreći autentičnost uzorka: "Budući da se radi o sudskom slučaju, bilo bi neprimjereno da ga NASA komentira", izjavila je glasnogovornica agencije Kelly Humphries.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:06