StoryEditor
obučavala i djevojčice

Amerikanka koja je vodila ženski bataljun ISIL-a osuđena na 20 godina

Piše desk  /  02.11.2022., 08:02h

Amerikanka koja je vodila ženski bataljun ISIL-a osuđena je na 20 godina zatvora nakon što je priznala da je obučavala desetke žena i djevojaka za islamsku militantnu skupinu u Siriji, priopćile su američke savezne vlasti.

Tijekom saslušanja, kći Allison Fluke-Ekren (42) optužila je svoju majku za teško zlostavljanje, uključujući i prisilu da se uda za ISIL-ova borca, objavio je ured saveznog tužitelja u istočnom okrugu Virginije u priopćenju za javnost. 

Njena kći je tada imala 13 godina, navodi se u priopćenju. Sin Fluke-Ekren, koji je također govorio tijekom saslušanja, rekao je da ga je njegova majka pokušala uvjeriti da napusti SAD i ode u Siriju u pokušaju da ga spriječi u pružanju informacija vlastima koje bi je mogle kompromitirati, navodi se u priopćenju. 

Zatvorska kazna od 20 godina zatvora bila je najveća dopuštena. Odvjetnik optužene Amerikanke odbio je komentirati presudu. Ured tužitelja kaže da je Fluke-Ekren 2008. otišla iz SAD-a u Egipat sa svojim drugim suprugom, koji je kasnije postao vođa snajperista ISIL-a u Siriji. Nakon što je poginuo u zračnom napadu 2016. Fluke-Ekren se udala za stručnjaka za dronove. 

Nakon što je neko vrijeme provela u Libiji i Iraku, Fluke-Ekren, koja tečno govori arapski, turski i engleski, otputovala je u Raquu u Siriji 2016. godine, priopćilo je tužiteljstvo. Obučavala je članice ISIL-a kroz centar za žene poznatom kao Khatiba Nusaybah. 

Učila ih je kako koristiti AK-47, granate i samoubilačke pojaseve pune eksploziva, priopćilo je tužiteljstvo. Neki pripadnici bojne također su prošli specijaliziranu obuku iz borilačkih vještina, medicinske pomoći i taktike vožnje, navodi se. 

Obučavala je više od 100 žena i djevojčica, uključujući i neke koje su imale 10 godina, stoji u priopćenju. Kako bi izbjegla da je uhvate američke vlasti, Fluke-Ekren je rekla osobi, koju je tužiteljstvo identificiralo kao svjedoka, da pošalje poruku rodbini da je umrla, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:13