StoryEditor

Amerikanci žele biti sigurni da Kurdi neće biti napadnuti, Ankara ljuta

Piše D  /  12.01.2019., 08:01h

"Puno pojedinosti još treba riješiti, ali ja sam optimističan u vezi mogućnosti postizanja dobrog rezultata", rekao je Pompeo prije telefonskog razgovora iz Abu Dabija gdje je na turneji s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, piše Index.

Turska je pozdravila američku najavu iz prosinca o povlačenju američkih vojnika raspoređenih u Siriji za borbu protiv džihadističke organizacije Islamska država (IS), ali je oslabila položaj kurdskih boraca koji su se uz Sjedinjene Države borili protiv džihadista.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan prijeti pokretanjem vojne ofenzive na sjeveru Sirije kako bi potjerao aktiviste Jedinica zaštite naroda (YPG), koje Turska naziva teroristima.

Pompeo želi biti siguran da Turci ne masakriraju Kurde

Mike Pompeo tvrdi da želi biti siguran da Turci ne masakriraju Kurde, a Washington je čak zaštitom Kurda uvjetovao američko povlačenje, što je razbjesnilo Ankaru.

Turska tvrdi da njezina ofenziva protiv YPG-a može biti pokrenuta i prije odlaska američkih vojnika.

"Priznajemo Turcima i predsjedniku Erdoganu pravo obrane njihove zemlje od terorista", rekao je Mike Pompe u Abu Dabiju.

"Znamo da oni koji se bore s nama zaslužuju biti zaštićeni", dodao je.

"Vjerujemo u mogućnost postizanja tog dvostrukog cilja, zaštite Turaka od terorističkih prijetnji i izbjegavanje opasnosti za one koji ne predstavljaju terorističku prijetnju za Tursku", dodao je. 

Turski predsjednik je izjavio da Turska nema nikakvih problema sa sirijskim Kurdima. On je obećao da će biti zaštićeni svih borci koji nemaju veze s terorističkim organizacijama, objavio je u ponedjeljak New York Times. 

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 06:50