StoryEditor

Amerikanci zabrinuti zbog mogućeg širenja korona virusa u Sjevernoj Koreji

Piše D  /  14.02.2020., 09:02h

"Snažno podržavamo napore američkih i međunarodnih zdravstvenih organizacija na suzbijanju širenja korona virusa u Sjevernoj Koreji", izjavila je je glasnogovornica Morgan Ortagus.

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prethodno je zatražila izuzeće sankcija Pjongjangu kako bi joj se omogućio bankovni prijenos sredstava u Sjevernu Koreju "neophodnih za spasilačke intervencije". Istaknuta je hitna potreba za osobnom zaštitnom opremom i priborom za testiranje kako bi se pripremili za pojavu zaraze u Sjevernoj Koreji, koja graniči s Kinom gdje je virus prvi put identificiran.

Sjedinjene Države su spremne odobriti pomoć tim organizacijama, dodala je Ortagus u izjavi.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj zaraze korona virusom, ali državni mediji kažu da je vlada uvela jednomjesečnu karantenu u slučaju sumnje na pojavu virusa,  a očekuje se da to bezuvjetno poštuju sve vladine institucije i posjetitelji iz inozemstva.

Obustavljeni su avionski letovi i željeznički promet sa susjedima, uvedena obavezna karantena za nedavno pristigle strance i gotovo u potpunosti  zabranjen prelazak granice.

Iako su neke južnokorejske medijske kuće izvijestile o slučajevima zaraze i mogućim smrtnim ishodima od korona virusa u Sjevernoj Koreji, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije sa sjedištem u Pjongjangu rekli su Glasu Amerike da nisu obaviješteni niti o jednom potvrđenom slučaju.

Ogranak Crvenog križa  u Sjevernoj Koreji mobilizirao je 500 volontera kao jedina humanitarna organizacija koja ima pristup u četiri sjevernokorejske provincije uz granicu s Kinom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:16