StoryEditor

Amerikanci za odabir F-16 borbenih aviona nude posao za šest hrvatskih tvrtki

Piše D  /  20.11.2020., 02:11h

Ako Hrvatska za svoj novi višenamjenski borbeni avion odabere F-16, bilo novi iz SAD-a ili rabljeni iz Izraela, američka tvrtka Lockheed Martin je spremna u svoj globalni lanac kooperanata uključiti i šest, zasad neimenovanih, hrvatskih tvrtki, piše Poslovni dnevnik.

Tu informaciju je potvrdio J.R. McDonald, potpredsjednik Lockheed Martina na online brifingu za hrvatske novinare u srijedu. Natječaj za izbor novoga hrvatskog borbenog aviona je već lagano ušao u pripetavanje te bi do sredine prosinca trebao biti poznat i hrvatski izbor.

I dok su vlade koje pregovaraju o financijskim detaljima suzdržane, aktivni su sami proizvođači, švedski Gripen i Lockheed Martin koji imaju niz promotivnih i poslovnih akcija u Hrvatskoj, no i oni su redom spremni govoriti isključivo o tehničkim karakteristikama svojih zrakoplova.

S druge strane, najveći favorit ovog natječaja, francuski Rafale, se drži malo suzdržano i nema ga u hrvatskoj javnosti. No, jedan detalj s LM-ova brifinga daje naslutiti da su se Francuzi odlučili za drugu strategiju lobiranjem "tamo gdje treba".

Dosadašnji fokus Amerikanaca je bio na Gripenu, ali je je jasnije kako trenutno smatraju Francuze najvećim konkurentima jer se isključilo govorilo koliko je jednomotorni F-16 bolji i jeftiniji za korištenje od “nekih dvomotornih” zrakoplova, uz naravno pozivanje na strateško savezništvo s Amerikom, prenosi Poslovni.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:25