StoryEditor
letjelica na teritoriju nato-a

Amerikanci tvrde: Dron nije namjerno lansiran prema Zagrebu

Piše desk  /  20.03.2022., 07:33h
Amerikanci imaju nadzorne alate i senzore koji pomažu da se potencijalna eskalacija ublaži

Bespilotne letjelice koje su ušle na teritorij NATO-a, među kojima je i ona koja se srušila u Zagrebu, ondje su uglavnom završile greškom i iza njihova lansiranja nije bila namjera da krenu u tom smjeru, smatraju visoki američki obrambeni dužnosnici, prenosi Vecernji.hr. U tjedan dana zabilježena su tri takva incidenta: onaj u Zagrebu, potom jedan u Rumunjskoj, kad je dron ušao u rumunjski zračni prostor, te u Ukrajini kad je tamošnja vojska srušila letjelicu koja je ispaljena iz Ukrajine, i preko rumunjskog zračnog prostora ponovno ušla nad ukrajinski teritorij.

Takvi incidenti povećavaju rizik od širenja i prelijevanja sukoba na teritorij NATO-a, čak i ako su nenamjerni te Savez mora odlučiti kako će i hoće li uopće reagirati.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, američka vojska uspostavila je “liniju protiv preklapanja” – kanal komunikacije kako bi se minimizirao rizik od pogrešnih izračuna i izbjegli nenamjerni sukobi s Rusijom.

Takva je linija postojala i tijekom sukoba u Siriji za zaštitu pilota koji su izvodili operacije. SAD testira liniju nekoliko puta dnevno, no dosad nije bilo potrebe za njezinim korištenjem, kažu Amerikanci.

No NATO je bez uspjeha pokušao uspostaviti takav komunikacijski kanal, kao i slanje pisama upozorenja o mogućem širenju sukoba preko granica Ukrajine na NATO države, no s ruske strane nije bilo i nema volje za razgovorom, otkrio je jedan visoki dužnosnik NATO-a.

Američka vojska ima nadzorne alate i senzore koji pomažu da se potencijalna eskalacija ublaži, te, primjerice, može prikupljati radarske emisije i infracrvene signala lansiranja projektila iz Rusije ili Bjelorusije. Pomoću tih podataka moguće je analizirati očekivanu putanju i držati projektil na oku, tako da, ako on odjednom skrene, bude jasno je li se promjena dogodila ciljano ili je slučajna.

Dok su SAD i NATO prekinuli nadzorne letove bespilotnih letjelica unutar Ukrajine, uz granicu i dalje lete nadzorni dronovi i zrakoplovi U-2 američke vojske, a i koriste se sateliti. NATO se također rutinski koristi zrakoplovom za rano upozoravanje i upravljanje (AWACS) u blizini Ukrajine, a sustavi protuzračne obrane Patriot raspoređeni su u Poljskoj kao odgovor na projektile koji bi mogli ući u zračni prostor NATO-a.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:06