Article_Top_970x250

Amerikanci s bh. sigurnjacima: BiH nije pogođena migrantskom krizom nego nesposobnošću države i entiteta

svi na jednom mjestu

Amerikanci s bh. sigurnjacima: BiH nije pogođena migrantskom krizom nego nesposobnošću države i entiteta

lip 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sjedinjene Američke Države izdvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države su u 2018. godini obučile 1340 ovakvih službenika i održale 126 tečajeve obuke u oblasti provedbe zakona. Ponovo ćemo u 2019. godini osigurati milijune dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti.  Trideset posto ove vrste naše pomoći usmjereno je na sigurnost granica, priopćeno je nakon sastanka iz američke ambasade..

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika Palmer i ambasador Nelson bili su danas u Ambasadi domaćini sastanka visokorangiranih dužnosnika iz cijele Bosne i Hercegovine na kojem se razgovoralo o ključnoj potrebi višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija. Ovom  sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske. Ova grupa se fokusirala na potrebu poboljšanja suradnje koja je najpotrebnija u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH. Nažalost, umjesto suradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga; ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima, na prvom mjestu, navodi se u priopćenju.

Na sastanku su Palmer i Nelson apelirali na dužnosnike da rasporede državne resurse kako bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije.  Odgovorili su ih od dupliciranja napora i jednostranog djelovanja. Također su apelirali na domaće aktere da bolje koriste međunarodnu ekspertizu i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO  i EUROPOL, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regiji.

Prije ovog sastanka, ambasador Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati suradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te suradnje u vezi sa migrantskom situacijom. Razgovarali su o tome kako su lokalna zajednica i vlasti na lokalnom nivou reagirale i reagiraju na ovu situaciju na načine kojima se afirmišraju dostojanstvo i ljudskost i migranata i građana.  Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način – uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije. Naša pomoć, međutim, bit će usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve, zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250