StoryEditor
reakcija

Amerikanci prijete Dodiku: Nećemo stajati po strani

Piše fena  /  28.12.2023., 20:37h

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH osudila je nove secesionističke izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, poručivši da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine.

-Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na odcjepljenje - upozorili su iz američkog veleposlanstva u BiH.

Podvlače da su Sjedinjene Države u više navrata jasno dale do znanja da će djelovati protiv antidejtonskih akcija, a secesija je, ističu, antidejtonska akcija.

-Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob - poručuju u reakciji iz američkog veleposlanstva objavljenoj na X platformi.

Predsjednika RS-a Milorad Dodik izjavio je da ima informacije da će visoki predstavnik Christian Schmidt u siječnju nametnuti Zakon o državnoj imovini, poručivši da će, ako se to desi, RS odmah proglasiti nezavisnost.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 05:46