StoryEditor
norad

Amerikanci presreli ruske avione kod Aljaske: "Redovito se događa, ne smatramo ovo prijetnjom ni provokacijom"

Piše desk  /  14.05.2023., 12:22h

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne i svemirske obrane (NORAD) je priopćilo kako su njihove snage 11. svibnja otkrile, pratile, pozitivno identificirale i presrele šest ruskih zrakoplova koji su djelovali unutar i blizu zone zračne identifikacije.

Iz NORAD-a su istaknuli kako su ruski zrakoplovi ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u američki ili kanadski suvereni zračni prostor. Sve ovo se dogodilo u trenutku dok se nekoliko velikih vojnih vježbi američke vojske održava na Aljasci.

Amerikanci ovo ne smatraju provokacijom 

Rusi su letjeli u bombarderima TU-95, transportnim avionima IL-78 i borbenom zrakoplovu SU-35. U NORAD-ovoj misiji nakon što su uočeni ruski avioni sudjelovali su lovci F-16 i F-22, teretni zrakoplov Boeing KC-135 i špijunski avion E-3 AWACS.

Ova ruska aktivnost u sjevernoameričkoj zoni zračne identifikacije događa se redovito i ne smatra se prijetnjom ili provokacijom. NORAD ističe kako prati i identificira sve vojne zrakoplove koji uđu u zonu zračne identifikacije. NORAD rutinski prati kretanje zrakoplova i po potrebi ih ispraća iz te zone. 

Godišnji broj presretanja varira

Otkako je Rusija 2007. godine nastavila s aktivnostima dalekometnog zrakoplovstva, NORAD je zabilježio godišnji prosjek od otprilike šest do sedam presretanja ruskih vojnih zrakoplova. Ti su brojevi između pojedinih godina varirali od čak 15 do nula presretanja. 

"NORAD koristi slojevitu obrambenu mrežu satelita, zemaljskih radara, radara u zraku i borbenih zrakoplova za praćenje i identifikaciju zrakoplova i informiranje o odgovarajućim akcijama. I dalje smo spremni upotrijebiti brojne opcije odgovora u obrani Sjeverne Amerike i arktičkog suvereniteta", zaključili su iz NORAD-a.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 03:43