StoryEditor

AMERIKANCI NE VJERUJU ERDOGANU: "Želimo da kada napustimo Siriju, Kurdi ne budu poklani"

Piše D  /  09.01.2019., 06:01h

"Bilo bi kao da Putin pokušava nadzirati [sirijski predsjednik Bashar al-] Assada", nastavio je Graham. "To nije dobro funkcioniralo."

"Želimo se uvjeriti da kad napustimo" Siriju, "Kurdi ne budu poklani", rekao je na nedjeljnom talk showu CBS-a, "Suočite se s nacijom", prenosi Kurdistan24.net.

Graham je stariji član Odbora za oružane snage Senata i obično je bliski saveznik predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu, ali se nije složio s predsjednikovom odlukom, najavljenom sredinom prosinca, o povlačenju američkih snaga iz Sirije.

Grahamov intervju u nedjelju bio je njegova najjača izjava do sada da se Turskoj jednostavno ne može vjerovati da će štititi Kurde.

Zajedno sa senatom Jeanne Shaheen (D, New Hampshire), Graham je prošlog ljeta posjetio Manbij. Oba su senatora bila jako impresionirana onim što su vidjeli.

Graham je tada rekao lokalnim čelnicima: "Reći ću predsjedniku Trumpu da je važno ostati ovdje da vam pomognemo", dodajući, "vi ste prijatelji Sjedinjenih Država, a ako odemo, to će biti strašno."

Graham je u nedjelju također naglasio dva druga cilja SAD-a koja se moraju ispuniti, prije nego što završi američko vojno prisustvo u Siriji: islamska država je potpuno poražena i ne može se vratiti, a Iran ne ispunjava vakuum nakon američkog odlaska.

To su i tri cilja koja je Bolton opisao u nedjelju na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu, zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:58