StoryEditor
rat s tajvanom

Amerikanci napravili simulaciju rata s Kinom oko Tajvana: "U prva tri tjedna potopili bi dva američka nosača"

Piše desk  /  10.08.2022., 17:49h

Oči cijelog svijeta uperene su na Tajvan i sve gore odnose Kine i SAD-a nakon što je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi odlučila posjetiti tu azijsku državu, ignorirajući posve bijes Kine koja Tajvan smatra dijelom svojeg teritorija.

Američki dužnosnici su u javnim nastupima potvrdili kako će u slučaju kineske invazije braniti Tajvan, a s obzirom na pogoršane odnose opravdano se postavilo pitanje tko bi u slučaju rata pobijedio. Upravo je to bila pomisao iza 'ratnih igara' koje je prošlog tjedna održao američki think tank - Centar za strateške i međunarodne studije, piše Wall Street Journal.

Scenarij pretpostavlja da je Kina ta koja je odlučila pokrenuti invaziju na Tajvan, te da se SAD uključuje u sukob na strani svojeg saveznika - Tajvana. Kina bi u prva tri tjedna rata potopila dva američka nosača zrakoplova i druge američke brodove, napala američke baze diljem Japana i Guama te uništila stotine naprednih američkih borbenih zrakoplova.

Usprkos sve tome, kineska situacija je gora. Iako su njezine trupe stupile na tlo Tajvana i kontroliraju trećinu teritorija, njihova amfibijska flota je desetkovana u američkim i japanskim raketnim te podmorničkim napadima, te bi zbog toga došlo do problema s opskrbom. Kineske snage u tom slučaju ne bi uspjele zauzeti glavni grad Tajvana - Taipei, a Peking ima malo balističkih projektila dugog dometa s kojima bi se suprotstavio, u tom trenutku, još uvijek moćnoj američkoj vojsci.

Nitko nije mislio da je realistično

Vježba je uključivala "crvene" i "plave" timove, karte, kockice s 20 stranica i složene računalne izračune, te se činila manje kao simulacija, a više kao pregled moguće budućnosti. Zamišljeni sukob smješten je u 2026. godinu, a svaka je strana ograničena vojnim sposobnostima koje je pokazala u stvarnom životu. Suprotstavljeni timovi izmjenjivali su se na kartama pacifičke regije i Tajvana, dok su računala izračunavala podatke od veličine uzletno-sletnih staza do vremena potrebnog za ponovno naoružavanje podmornica. Kocka je pak služila kao element slučajnosti.

"Nitko nije mislio da bi ovo moglo biti realistično sve do posljednjih nekoliko godina", izjavila je umirovljena brigadna generalica američkog Ratnog zrakoplovstva Paula Thornhill koja je sudjelovala u simulaciji.

Istaknula je da su u prošlosti sudionici ratnih igara znali biti optuženi da su "ratni huškači", ali je od tada Kina povećala svoje vojne sposobnosti. Neki analitičari stava su kako su neočekivani rani neuspjesi Rusije u njezinoj invaziji na Ukrajinu možda su natjerali kineskog predsjednika Xi Jinpinga na pauzu.

No, drugi se brinu da je Xi izvukao suprotnu lekciju, a to je upotreba maksimalne sile i udariti od samog početka na vodstvo Tajvana, piše Wall Street Journal. Vojna simulacija pokazala je da bi u najvećem broju 'odigranih opcija' SAD i Tajvan uspjeli obraniti otok, međutim cijena bi bila visoka za sve.

Gospodarstvo Tajvana bi bilo uništeno, a u sličnom stanju bi bila i američka vojska kojoj bi trebale godine da se oporavi, s posljedicama za američku globalnu moć. Iako su neki američki zapovjednici ukazali na to da bi se invazija mogla dogoditi 2027. godine kad će biti 100. godišnjica osnutka Narodnooslobodilačka armija Kine, drugi su pak stava da je vjerojatnije da će se to dogoditi 2036. godine.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2022 03:10