StoryEditor
rat u ukrajini

Amerikanci kazali Ukrajincima "nema više": To košta 4 milijuna dolara po komadu

Piše desk  /  09.01.2024., 17:11h

Dučnosnici Bijele kuće i Pentagona upozorili su da Sjedinjene Države uskoro neće moći isporučivati ​​projektile za ukrajinske sustave protuzračne obrane Patriot. Kao razlog se navode visoka cijena (2 do 4 milijuna dolara po komadu) i velika potrošnja tijekom rata.

Od početka rata u veljači 2022. Rusija je lansirala više od 3800 dronova i 7400 projektila na ukrajinska mjesta i gradove. U isto vrijeme, Ukrajina je postala poligon za testiranje niza sustava protuzračne obrane, piše New York Times.

Njihova sofisticiranost varira od Stingera, montiranih na kamione, i protuzračnih topova kratkog dometa, poput Geparda njemačke proizvodnje, do složenih sustava većeg dometa, poput SAMP/T dizajniranog u Francuskoj, koji može pogoditi metu udaljenu 100 kilometara.  Tu je i Nacionalni napredni raketni sustav zemlja-zrak ili NASAMS, koji zajednički proizvode Sjedinjene Države i Norveška.

Samo su Patrioti dizajnirani za suzbijanje balističkih projektila, a od trenutka kada je prvi Patriot stigao na linije borbe, preoblikovao je bitku za nebo, piše NYT, prenosi Index.hr.

Važna uloga Patriota

U svibnju i lipnju, tijekom nekih od najsloženijih ruskih napada, koji su uključivali dronove, krstareće rakete, balističke rakete i hipersonične rakete, dva ukrajinska Patriota oborila su sve 34 balističke rakete koje je Rusija ispalila na Kijev, navodi se u izvješću Centra za strateška istraživanja, istraživačke organizacije sa sjedištem u Washingtonu.

Patriot je također igrao ključnu ulogu u obrani od složenih bombardiranja, gdje Rusija kombinira različita oružja, lansira projektile i bespilotne letjelice različitim putanjama i koristi mamce kako bi zbunila ukrajinsku protuzračnu obranu.

Ali moćni radar Patriota ima domet od preko 150 kilometara i može pratiti do 100 ciljeva odjednom, prema izvješću Kongresne istraživačke službe. Njegov radar također pruža podatke o navođenju projektila za više projektila presretača i otporan je na elektroničko ometanje.

Radar je također otporan na elektroničko ometanje. Dok baterija Patriot zahtijeva najmanje 70 obučenih vojnika za rad i održavanje, samo su dva ili tri vojnika potrebna u kontrolnoj stanici da bi njime upravljali.

27. travanj 2024 22:13