StoryEditor
napetosti

Amerika upozorava Kinu: "Bit će posljedica ako ćete pomagati Rusiji"

Piše hina  /  19.02.2023., 08:30h

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je kineskog kolegu Wanga Yija da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu, kazali su američki diplomati.

Šefovi diplomacija dviju supersila razgovarali su na tajnoj lokaciji u Münchenu, a State Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što je završio.

Odnosi su sve napetiji

Odnosi Pekinga i Washingtona napeti su otkako je kineski špijunski balon doletio iznad američkog kopna, a američki ga lovci po zapovjedi predsjednika Joea Bidena srušili. U isto vrijeme Zapad pažljivo motri pekinški odgovor na rat u Ukrajini. Washington ima informacije da bi Kina mogla pružiti ubojitu ratnu pomoć Rusiji. 

"Državni tajnik je prilično otvoreno upozorio na posljedice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u sustavnom izbjegavanju sankcija", kazao je visoki dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati neimenovan. 

Dodao je da Kina pokušava sjediti na dvije stolice tvrdeći da želi pridonijeti miru i stabilnosti, ali i istovremeno poduzimati "zabrinjavajuće korake" s namjerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Wang je nekoliko sati ranije na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji još jednom pozvao na dijalog i sugerirao europskim zemljama da trezveno razmisle kako okončati rat. Kazao je i da "neke snage ne žele da rat uskoro završi", ali nije rekao koje. 

Kinezi se nisu ispričali Amerikancima zbog balona

Blinken i Wang sastali su se nakon što je šef kineske diplomacije rekao da su Sjedinjene Države "histerično" reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila.

Američki borbeni zrakoplovi su početkom veljače srušili balon koji je prvo nadletio Kanadu i ušao u zračni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici. Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, Wang je podsjetio da je Peking izvijestio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenula s kursa.

"Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?", upitao je šef kineske diplomacije. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

Dužnosnik State Departmenta kazao je novinarima da je Blinken izravno i iskreno nekoliko puta rekao Wangu da se kršenje američkog zračnog prostora ne smije ponoviti.  Kina se na tom sastanku nije ispričala za kršenje zračnog prostora Sjedinjenih Država.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:06