StoryEditor

Amerika šalje jasnu poruku Kini oko svojatanja Tajvana i Južnokineskog mora

Piše D  /  26.07.2021., 03:07h

Pacifičke zračne snage na Havajima ovog tjedna su priopćile da će se oko 25 aviona F-22 Raptora iz Havajske zračne nacionalne garde i iz zajedničke baze Elmendorf-Richardson na Aljasci rasporediti ovog mjeseca na otoke Guam i Tinian za operaciju Pacific Iron 2021.

- Nikada nismo imali toliko mnogo Raptorsa raspoređenih zajedno na području operacija Tihog oceana - rekao je za CNN general Ken Wilsbach, zapovjednik Tihookeanskih zračnih snaga, prenosi Fena.

F-22 su borbeni avioni pete generacije, najnapredniji borbeni avion na svijetu, koji uključuju stelt tehnologije i povezuju ugrađene senzorske sisteme sa izvanbrodskim Informacionih sistemima kako bi svojim pilotima pružili detaljan prikaz borbenog prostora. Američki F-35 su još jedan primjer.

- Razmještanjem većeg broja aviona F-22 za vježbe šalje se "hitna" poruka Kini u trenutku kada su odnosi napeti oko pacifičkih tačaka "paljenja" poput Tajvana i Južnokineskog mora - rekao je Carl Schuster, analitičar obbrane sa sjedištem na Havajima i bivši direktor operacije u Zajedničkom obavještajnom centru američko pacifičkog zapovjedništva.

- Uobičajeno raspoređivanje F-22 sastoji se od šest do 12 aviona - dodao je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:51