StoryEditor
priopćenje veleposlanstva

Amerika razočarana glasanjem BiH o kršenju ljudskih prava u Iranu

Piše desk  /  23.11.2022., 11:40h

Prema dostupnim informacijama, Bosna i Hercegovina se našla na listi suzdržanih zemalja prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o masovnom kršenju ljudskih prava u Iranu, a potez su osudile Sjedinjene Američke Države.

“SAD žale što je BiH bila suzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Trećeg odbora Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. studenog kojom se Iran poziva da prestane koristiti prekomjernu silu protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu“, poručeno je iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, prenosi N1.

Od BiH se očekuje, naglašeno je, da pruži veću podršku osnovnim ljudskim pravima iranskog naroda kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Europske unije na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

“Sjedinjene Države su čvrste u svojoj predanosti podršci iranskom narodu koji prosvjeduje širom zemlje i zahtijeva odgovornost svoje vlade. Nastavit ćemo pozivati iranske dužnosnike i vladine institucije na odgovornost za njihova kršenja ljudskih prava i masovno potiskivanje iranskog naroda”, navodi se u priopćenju.

 Podsjećamo, BiH se našla u skupini suzdržanih zemalja tijekom glasanja o rezoluciji koju su inicirale ili podržale zapadne zemlje. Za rezoluciju kojom se osuđuju masovna kršenja ljudskih prava u Iranu glasovalo je 78 zemalja članica UN, 28 je bilo protiv, dok je 67 članica UN bilo suzdržano, uključujući stalnog predstavnika BiH Svena Alkalaja.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 02:10