StoryEditor
paket pomoći

Američki Zastupnički dom potvrdio: 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Piše hina  /  11.05.2022., 09:31h
Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini kako bi se održavao nesmanjeni protok vojne pomoći i osnažila vlada u Kijevu dok se bori s ruskom invazijom.

Zastupnički dom usvojio je proračunski zakon s 368 glasova za prema 57 glasova protiv, a svaki glas protiv bio je republikanski. Zakon je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da će ga brzo potvrditi.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini prije dva tjedna, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno financiranje.

"Ovaj će zakon zaštititi demokraciju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu nacionalnu sigurnost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu", rekla je demokratska zastupnica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za raspodjelu sredstava u Zastupničkom domu.

Biden je pozvao Kongres da brzo djeluje kako bi mogao potpisati zakon prije nego što postojeća pomoć za obranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

Što sve uključuje paket

Paket uključuje 6 milijardi dolara za sigurnosne programe u Ukrajini, uključujući obuku, opremu, oružje i podršku, 8.7 milijardi dolara za popunu zaliha u SAD-u kako bi se nadomjestila oprema poslana u Ukrajinu i 3.9 milijardi dolara za operacije Europskog zapovjedništva.

Osim toga, zakon dopušta dodatnih 11 milijardi dolara koje predsjednik može aktivirati u hitnom slučaju bez odobrenja Kongresa. Biden je tražio 5 milijardi dolara.

Zakon odobrava i 4 milijarde dolara za pružanje vojne potpore Ukrajini i drugim zemljama pogođenim krizom.

Sjedinjene Države su od ruske invazije u Ukrajinu dopremile oružje vrijedno više od 3.5 milijardi dolara, uključujući haubice, protuzračne sustave Stinger, protutenkovske projektile Javelin, streljivo i nedavno otkrivene bespilotne letjelice Ghost.

Novi paket pomoći također uključuje humanitarnu pomoć - 5 milijardi dolara za rješavanje globalne nesigurnosti hrane zbog sukoba i gotovo 9 milijardi dolara za fond ekonomske potpore Ukrajini.

Osigurava stotine milijuna dolara za pomoć izbjeglicama i financira napore za zapljenu imovine oligarha povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čija je vlada invaziju na Ukrajinu nazvala "posebnom vojnom operacijom".

Rat je odnio živote tisuća civila, protjerao milijune Ukrajinaca iz njihovih domova i pretvorio gradove u ruševine.

Moskva ima malo toga za pokazati, osim osvojenog pojasa na jugu Ukrajine i marginalnih dobitaka na istoku.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:56