StoryEditor
Washington

Američki Vrhovni sud mogao bi poništiti zakon o legalizaciji pobačaja, prosvjednici na ulicama

Piše fena  /  03.05.2022., 12:15h
Protivnici prava na pobačaj i zagovornici toga prava izašli su u utorak na ulice Washingtona nakon vijesti da bi američki Vrhovni sud mogao poništiti presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. godine kojom je legaliziran pobačaj na federalnom nivou u Sjedinjenim državama, prenosi CNN.

Prvi nacrt većinskog mišljenja sudskog vijeća koji je procurio u javnost sugerira da sud više naginje ka poništenju presude  iz slučaja Roe protiv Wadea, izvijestio je jučer Politico. 

Vrhovni sud i Bijela kuća odbili su komentirati medijske navode. Nekoliko sati nakon vijesti pred zgradom suda u američkom glavnom gradu suočili su se protivnici pobačaja uzvikujući "Hej, hej, ho, ho, Roe protiv Wadea mora otići" i pristaše prava na pobačaj koji su vikali "pobačaj je pravo na zdravlje".

Pobačaj je jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u američkoj politici već gotovo pola stoljeća.

Vrhovni sud je 1973. godine legalizirao pobačaj na temelju tužbe Norme McCorvey iz Teksasa (u slučaju je korišten pseudonim Jane Roe) koja je 1969. ostala trudna s trećim djetetom i željela je pobaciti. Ona je podnijela tužbu protiv državnog odvjetnika Henryja Wadea tvrdeći da je zabrana pobačaja u Teksasu protuustavna.

Anketa Pew Research Centra iz 2021. pokazala je da 59 posto odraslih Amerikanaca smatra da bi to trebalo biti legalno u svim ili većini slučajeva, dok 39 posto smatra da bi trebalo biti nezakonito u većini ili svim slučajevima.

- Presuda u ovom slučaju je temeljno pogrešna od samog početka - napisao je konzervativni sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. veljače, piše Politico, koji je kopiju objavio na internetu.

Na temelju Alitova mišljenja sud bi mogao utvrditi da je presuda Roe protiv Wadea da se dopusti pobačaj koji se smije izvesti do trenutka do kojeg fetus ne može preživjeti izvan maternice, što je između 24. i 28. sedmica trudnoće, pogrešno donesena jer američki ustav ne spominje pravo na pobačaj kao zasebno pravo. 

- Pobačaj je duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima pojedinih saveznih država da ga reguliraju ili zabranjuju pobačaj - napisao je Alito, prema dokumentu koji je procurio, a objavio ga Politico. 

Curenje u javnost nacrta mišljenja je događaj bez presedana koji je izazvao šok u Sjedinjenim Državama, ne samo zato što se sud ponosi time što svoja unutarnja vijećanja čuva u tajnosti. Vijest je zaprepastila pružatelje usluga pobačaja.

Presuda Vrhovnog suda bi bila najopsežnija sudska odluka otkako je bivši predsjednik Donald Trump uspio imenovati tri konzervativna suca u Vrhovni sud, učvrstivši konzervativnu većinu od 6 naprema 3.

- Glasovi sudaca, koje su imenovali republikanci, u prilog poništavanju presude Roe protiv Wadea bili bi grozota i jedna od najgorih i najštetnijih odluka u modernoj povijesti SAD-a - rekli su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i vođa većine u Senatu Chuck Schumer, oboje demokrati.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 20:30