StoryEditor

Američki vojnici u Siriji ozlijeđeni u sudaru s ruskim vojnim vozilom

Piše D  /  27.08.2020., 10:08h

Dvojica dužnosnika, koja su htjela ostati anonimna, rekla su da je nekoliko američkih vojnika imalo simptome potresa mozga nakon incidenta. 

Iako interakcije američkih i ruskih snaga nisu rijetke, incident predstavlja rizik za vojnike obje zemlje koji djeluju u neposrednoj blizini na sjeveru Sirije i potencijalnu naglu eskalaciju napetosti. 

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Ullyot, rekao je da se incident dogodio u utorak u blizini Derika na sjeveroistoku Sirije.

"Kako bi se smirila situacija, koalicijska patrola napustila je područje", rekao je. "Koalicija i SAD ne traže eskalaciju ni s jednim nacionalnim vojnim snagama, ali će američke snage uvijek zadržati inherentno pravo i obvezu obrane od neprijateljskih aktivnosti", dodao je Ullyot. 

U videima na društvenim mrežama vidi se kako ruska vojna vozila, uz potporu par helikoptera, voze opasno blizu američkih oklopnih vozila. Nije poznat izvor videa. 

Moskva je u četvrtak optužila američku vojsku za pokušaj ometanja ruske patrole u Siriji nakon što je Washington izvijestio o ozljedama svojih vojnika. 

Šef glavnog stožera ruske vojske Valery Gerasimov rekao je svom američkom kolegi u telefonskom pozivu da je Rusija upozorila međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om u Siriji na kretanja ruske patrole, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:07