StoryEditor
moskva

Američki vojni atašei zapanjeni izašli sa sastanka s ruskim generalom: "Prošla nas je jeza od njegovih emocija"

Piše desk  /  24.03.2022., 10:37h
Jedan od rijetkih osobnih sastanaka između ruskih i američkih vojnih dužnosnika doveo je do ‘izljeva‘ emocija od strane inače vrlo sabranog ruskog generala. Bio je to ‘trenutak razotkrivanja‘ za koji Amerikanci koji su sastanku prisustvovali vjeruju da je naznaka većih problema s moralom u ruskoj vojsci, piše CNN, navodeći da se sastanak dogodio u Moskvi prošlog tjedna.

Očitovanje o sastanku koje je pregledao CNN opisuje osobnu perspektivu dvojice američkih vojnih atašea i njihovo viđenje onoga što su čuli te ne nudi konačno objašnjenje ponašanja ruskog generala. Ni vojska ni obavještajna zajednica nisu javno objavili izvješće o susretu jer se sve takve objave pomno motre ne bi li otkrile mišljenje i namjere protivnika, prenosi Jutarnji.hr.

Sastanak koji je održan u ruskom Ministarstvu obrane u Moskvi jedan je od rijetkih slučajeva da su vojni dužnosnici Rusije i SAD-a razgovarali licem u lice otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače. U očitovanju se taj sastanak opisuje kao napet, a tijekom susreta ruska je strana bila vidno pod stresom.

U izvještaju se posebno ističe ponašanje ruskog general-bojnika Jevgenija Iljina, zamjenika načelnika Glavne uprave za međunarodnu kooperaciju koji ima dugo iskustvo suradnje s američkim dužnosnicima. Za razliku od uobičajene prakse, Iljin je govorio bez bilješki ili zapisanih točaka za razgovor, kaže se u izvješću.

Pri kraju sastanka, jedan od američkih vojnih atašea upitao je Iljina o njegovim obiteljskim korijenima u Ukrajini, na što se inače vrlo sabrani general-bojnik zacrvenio i postao nervozan. Amerikanci su kazali da je Iljin potvrdio da je rođen u Dnjepropetrovsku, nakon čega se s obitelji preselio u Donjeck gdje je pohađao školu.

Obojica američkih vojnih dužnosnika potvrdila su da je Iljin trenutnu situaciju u Donjecku opisao kao 'tragičnu, zbog čega je vrlo depresivan', nakon čega je samo otišao ne pruživši nikome ruku.

Nije jasno zašto je sastanak zapravo održan i koje su okolnosti dovele do susreta. CNN ne zna postoje li još neki dodatni dokumenti koji opisuju sastanak. Očitovanje ne uključuje imena američkih vojnih atašea koji su prisustvovali sastanku, a CNN nije uspio utvrditi njihov identitet. Pentagon i Ministarstvo vanjskih poslova odbili su komentirati navodni sastanak, a CNN je upit poslao i ruskom Ministarstvu vanjskih poslova. Nisu dobili odgovor.

Američki je tim imao osjećaj, prema dostupnom očitovanju, da je Iljin gotovo pa optužio SAD i Ukrajinu za "zvjerstva nad njegovom obitelji". Nije poznato što ih je navelo na taj zaključak, no jedan od atašea je kazao: 'Zbog njegovog pogleda i uznemirenog držanja, prošla nas je jeza.'

Očitovanje, nadalje, kaže da su Amerikanci bili 'iznenađeni jer nikada nisu svjedočili takvom izljevu emocija na nekom službenom sastanku'.

Sastanci američkih i ruskih vojnih dužnosnika obično su pomno dokumentirani. Iako nije precizno navedeno što je dovelo do Iljinove reakcije, dvojica vojnih atašea kažu kako je to možda znak nekih većih problema s moralom u ruskoj vojsci.

'Na kraju krajeva, jasno je da problemi s moralom nisu ograničeni samo na trupe na prvoj crti bojišnice', kaže se u zaključku očitovanja.

Ovo očitovanje pruža jedan od rijetkih pogleda na ono što se događa iza scene u ruskoj vojsci koja nije uspjela u prvotnom planu da brzo osvoji Kijev i druge veće ukrajinske gradove nakon što su prošli mjesec pokrenuli invaziju. Viši američki vojni dužnosnici više su puta rekli i javno i privatno da je moral ruskih vojnika na vrlo niskim razinama četiri tjedna nakon početka rata, za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da će ići puno brže i lakše.

U intervjuu koji je dao CNN-ovoj Christiane Amanpour glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je probleme s moralom među ruskim vojnicima. 'U takvu informaciju morate posumnjati', kazao je Peskov. 'Morate posumnjati i dva puta razmisliti je li istinita ili nije.'

Kremlj je i prije invazije odbijao izravne kontakte na visokom nivou između američkih i svojih generala, zbog čega je ovaj sastanak posebno zanimljiv. SAD ima telefonsku liniju za komunikaciju s ruskom vojskom koja se svakodnevno testira, ali još nije korištena.

SAD vjeruje da Kremlj odbija takve sastanke jer je zabrinut da bi se na njima mogle otkriti njihove slabosti jer se time riskira prešutno priznanje da postoji neka abnormalna situacija, stoji u očitovanju.

Čak i prije znakovitog kraja sastanka, američki su vojni dužnosnici kazali da je Iljinov stoicizam počeo slabiti kad su Amerikanci situaciju u Ukrajini nazvali krizom, na što ih je ruski general naglo 'ispravio i suprotstavio im se'.

Ruski general u razgovoru nije odstupio od toga da je ruska strategija invazije na Ukrajinu pobjeda pod svaku cijenu, navodi se u očitovanju. Dvojica Amerikanaca vjeruju da su pred sobom imali ruskog generala koji je 'očito bio nervozan zbog situacije, ali koji nije mogao iskazati svoj bijes s obzirom na to da sve izjave moraju biti u skladu s narativom službenog Kremlja', navodi se u izvješću.

Nadalje, u očitovanju se navodi da Amerikanci smatraju kako ruski vojni dužnosnici 'moraju ispuniti zapovijedi koje su dobili jer nemaju drugog izbora'.

Visoki dužnosnik obrane rekao je prošli tjedan da je SAD 'dobio mnoge informacije na anegdotalnoj razini koje potvrđuju naznake da moral nije visok' u nekim vojnim jedinicama ruskih snaga.

'Svakako postoje naznake da je moral sve veći problem unutar ruskih snaga koje se bore u Ukrajini', rekao je novinarima u utorak tajnik Pentagona John Kirby. 'Kako vrijeme prolazi, a oni i dalje na terenu ne uspijevaju postići napredak kakav je zamišljen'.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 15:23