StoryEditor

Američki veleposlanik u BiH prijeti Dodiku dodatnim sankcijama

Piše D  /  20.02.2020., 09:02h

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini potvrdio je u četvrtak u intervjuu da je Washington spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba za koje se utvrdi da ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma i rekao je kako je takvu poruku prenio i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

Veleposlanik Eric Nelson sastao se s Dodikom u srijedu nakon što je postalo jasno da srpski član Predsjedništva BiH primjenjuje taktiku blokiranja donošenje odluka u državnom vrhu nastojeći na ta način iznuditi promjene zakona o Ustavnom sudu, a istodobno prijeteći kako će u protivnom Republika Srpska krenuti putem odcjepljenja od BiH.

Američki veleposlanik je kazao za bosanskohercegovački javni servis BHT 1 kako je Dodiku tijekom susreta prenio stav SAD-a da se mora poštovati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine jer će u protivnom slijediti posljedice, prenosi Hina.

"Te posljedice također bi se ogledale u novim sankcijama jer u Washingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti koje jasno podrivaju Daytonski mirovni sporazum. Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina, taj sporazum je tu i treba se poštovati", kazao je američki diplomat.

Dodik je već pet godina na "crnoj listi" osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina. Pod te je sankcije dospio zbog svoje retorike kojom je prijetio odcjepljenjem RS od BiH.

Veleposlanik Nelson je istaknuo kako je Ustavni sud BiH "ključni stup državnih institucija" te da mora funkcionirati slobodno od bilo kakvog političkog utjecaja.

Poručio je kako su međunarodni suci koje osporava Dodik tu kako bi jamčili objektivnost Ustavnog suda BiH u postupku donošenja odluka.

Dodao je da će modificiranje Daytonskog sporazuma biti neizbježno kroz proces europskih integracija BiH, no to je sve pitanje parlamentarne procedure i dogovora.

"Tu je potreba kompromis koji će se temeljiti na konsenzusu", kazao je Nelson.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 22:13