StoryEditor
Michael Murphy

Američki veleposlanik u BiH: Pravosuđe zarobljeno korupcijom i nekompetentnošću

Piše hina  /  07.07.2022., 14:28h

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy ocijenio je u u četvrtak kako je pravosudni sustav u BiH duboko kompromitiran nekompetentnošću i korupcijom pozvavši da se takvo stanje odmah počne mijenjati.

Murphy je u Sarajevu sudjelovao u predstavljanju posebnog izvještaja privremenog povjerenstva Zastupničkog doma parlamenta BiH koje je više od godinu dana utvrđivalo stanje u pravosuđu. Američki je veleposlanik taj izvještaj ocijenio iznimno važnim jer pojašnjava dubinske probleme u pravosuđu i razloge njegova loša funkcioniranja.

"Izvještaj privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma parlamenta BiH baca svjetlo na rastuću korupciju i političko zarobljavanje pravosudnog sustava u BiH. Ponosni smo što podržavamo povjerenstvo i njegove prijedloge za prijeko potrebnu reformu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pravosudnih institucija", napisao je Murphy na svom službenom Twitter nalogu.

Zajedno s nekolicinom drugih diplomata poput visokog predstavnika Christiana Schmidta, šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i voditeljice misije OESS-a Kathleen Kavalec, Murphy je ranije ovog mjeseca uputio posebno pismo na adresu predsjednika i članova VSTV-a u kojemu stoji ocjena kako to tijelo poseže za krajnje problematičnim kriterijima pri imenovanju sudaca i tužitelja, uključujući tu manipulacije etničkom pripadnošću kandidata za te pozicije.

"Primijetili smo povećano a ponekad i čini se proizvoljno posezanje za iznimkama (pri utvrđivanju rang liste kandidata) na temelju nacionalne pripadnosti", stoji uz stalo u pismu.

 VTSV, kako su istaknule diplomate, unatoč preporukama danim još 2019. godi ne nudi konkretna obrazloženja za pojedinačne odluke o imenovanju čime se izažu "optužbama za proizvoljnost i netransparentnost".

Zaključno su naveli kako povjerenje javnosti u pravosuđe nikada nije bilo na nižoj razini a VSTV je neizostavno suodgovoran za tu krizu povjerenja.

Parlamentarno povjerenstvo koje je istraživalo stanje u pravosuđu formirano je nakon što je otkrivena umiješanost u korupciju bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, zbog čega je on bio prisiljen podnijeti ostavku. Odmah nakon toga srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imenovao ga je za svog posebnog pravnog savjetnika.

"Dobili smo u jednom momentu u VSTV-u ljude bez znanja, bez integriteta, bez etičkih kvaliteta i sistem je totalno srušen za nekih šest godina. Danas naše pravosuđe kontroliraju neke vladajuće politike", kazao je aludirajući na Tegeltiju i Dodika sudac Suda BiH Branko Perić u svjedočenju pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom.

Povjerenstvo je tijekom istrage saslušalo više od 30 osoba iz pravosuđa i vlasti a na kraju je definirano 15 preporuka čijom bi se provedbom promijenilo stanje. Poziv za saslušanje odbio je samo HDZ-ov ministar pravde Josip Grubeša.

U preporukama je navedena potreba temeljitih provjera članova VSTV-a prije njihova imenovanja u to tijelo, jasno definiranje slučajeva u kojima bi oni bili u sukobu interesa, jačanje uloge i ovlasti Ureda stegovnog tužitelja pri VSTV-u, jasnijih kriterija vrednovanja učinka sudaca i tužitelja, dosljedno osiguranje dodjele predmeta sucima i tužiteljima kroz automatizirani sustav kao i značajnija uloga pučkih pravobranitelja.

Izmjene postojećeg zakona o VSTV-u postale su sastavni dio reduciranih zahtjeva Euripske komisije postavljenih pred BiH kako bi se toj zemlji odobrio status kandidata za članstvo u Uniji. Ostali uvjeti su usvajanje zakona kojim bi se regulirao postupak javne nabave te spriječio sukob interesa dužnosnika u tijelima vlasti.

Sve je to sastavni dio mišljenja Europske komisije iz 2019. godine kojim je definirao 14 prioritetnih zadaća za vlasti u BiH ukoliko žele kandidatski status za svoju zemlju, no sada je taj popis znatno skraćen ali ni to nije bilo dovoljno da bi se napravio bilo kakav reformski korak.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:41