StoryEditor

AMERIČKI VELEPOSLANIK U BIH Dva entiteta i tri konstitutivna naroda je temelj svega

Piše D  /  09.03.2021., 10:03h

Američki veleposlanik kazao je da službeni Washington s posebnom pozornošću prati situaciju u BiH s naglaskom na reforme koje se trenutno nalaze na stolu naglasivši kao najvažnije reformu Izbornog zakona te ekonomske reforme.

Upitan je li na vidiku dugo očekivana reforma Izbornog zakona, Nelson je kazao da je svjestan da je reforma izbornog zakonodavstva jako teško pitanje.

„Presuda u slučaju Sejdić-Finci pred nama je već 12 godina i ne vidi se napredak. Druge odluke sudova identificirale su nedostatke bh. Ustava. Ti problemi moraju se riješiti i jer su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije“, rekao je Nelson.

Prvi čovjek američke administracije u BiH kazao je da svi ti problemi trebaju biti riješeni kroz mehanizme koji su definirani Ustavom BiH.

„Jako je važno da se vode politički razgovori o tome koje su opcije za stolom. Vrlo se brzo ti politički razgovori moraju proširiti i na opoziciju. Sve te promjene nalažu aktivnost Parlamenta. Promjena Ustava je neophodna, možda će biti iznenađenja o tome koje će se opcije razmatrati“, kazao je Nelson.

Nelson je izrazio nadu da je napredak moguć ove godine.

„SAD vidi veliku šansu u pozivu Europske unije Bosni i Hercegovini. Zajedno smo s našim partnerima da osvijetlimo put koji će zahtijevati BiH promjene i svrsishodne reforme u vladavini zakona, izbornoj reformi i mnogim drugim izazovima s kojima se Bih suočava“, kazao je Nelson

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:05