StoryEditor
MICHAEL MURPHY

Američki veleposlanik o Izetbegoviću: Stavio je osobne i financijske interese iznad stranke i države

Piše K.K.  /  15.12.2023., 10:57h

Izetbegović voli reći da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, ali mi nismo, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobama. On se promijenio. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele da urade ispravnu stvar. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to desilo, rekao je Michael Murphy, američki veleposlanik u BiH.

Američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy, gostujući u programu Federalne televizije, ocijenio je kako je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, te da žali što se to dogodilo. 

Imamo dobre odnose sa SDA, Izetbegović se promijenio 

"Imamo dobre radne odnose sa SDA i radimo s članovima stranke. SDA je imala i ima jako važnu ulogu u oblikovanju BiH i to shvaćamo i to poštujemo. Sjećam se suradnje sa Sulejmanom Tihićem, to je čovjek integriteta, spreman da riskira da bi izgradio mir i pomirenje. Shvaćao je važnost izgradnje države BiH, da je to najbitnija misija. Shvaćao je važnost jačanja demokracije, borbu protiv korupcije. Nažalost, to se promijenilo, Bakir Izetbegović nije bio spreman raditi na tim pitanjima na način na koji smo mi željeli", rekao je Murphy. 

Dodao je i kako je Veleposlanstvo SAD-a, otvoreno za suradnju sa SDA i članovima te stranke koji žele napraviti ispravne stvari.  

"Izetbegović voli reći da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, ali mi nismo, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobama. On se promijenio. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele da urade ispravnu stvar. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to desilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao OSA-om. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu“, poručio je američki ambasador. 

Dodik vodi BiH ka sukobu 

Američki veleposlanik govorio je i Miloradu Dodiku i njegovim, kako je ocijenio, kontinuiranim antidaytonskim aktivnostima, te naglasio da "SAD neće sa strane s jediti i promatrati kako on rastvara zemlju i vodi je ka sukobu". 

"SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Mi smo tu da branimo Daytonski mirovni sporazum i državu BiH. I Ustav je vrlo jasan; to je jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. RS je entitet, nemaju pravo, odnosno, Ustav ne predviđa da se oni odcijepe", dodao je veleposlanik Murphy. 

"Napredak postignut, Sarajevo izgleda sve bolje i bolje" 

U BiH je od kraja rata do danas, kaže, postignut napredak, fizički napredak, što se može vidjeti u Sarajevu koje izgleda sve bolje i bolje. 

" Izgradili smo jedinstvene oružane snage, obavještajnu agenciju, agenciju za indirektno oporezivanje. Ima i drugih primjera i ne treba to baš tako olako zanemariti, ali jako puno posla je ostalo nedovršeno u BiH – da se ojača demokracija, da ekonomija doživi rast, da se nastavi da se bori protiv korupcije, energetska sigurnost. Da bi se postigao napredak, SAD čvrsto podržava sve te ciljeve i jako puno smo ulagali u proteklih 30 godina u BiH, više od dvije milijarde dolara da pomognemo da se postigne napredak u ostvarivanju svih tih ciljeva, da bi zemlja bila bliže članstvu u euroatlantskim institucijama, ali to samo po sebi nije dovoljno", rekao je. 

02. svibanj 2024 11:02