Article_Top_970x250

Američki veleposlanik Eric Nelson prošetao sa sudionicima parade ponosa

Parada ponosa u Sarajevu

Američki veleposlanik Eric Nelson prošetao sa sudionicima parade ponosa

ruj 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson prošetao je danas ulicama Sarajeva skupa sa sudionicima prve bh. parade ponosa ponosa.

Nelson je uz veliki broj pripadnika svog osiguranja šetao od Vječne vatre do Parlamenta BiH.

"Veleposlanstvo SAD-a izražava podršku prvoj Povorci ponosa u BiH. Cilj povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Sudjelovat ću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim obiteljima", poručio je Nelson nekoliko dana uoči parade.

Inače, tijekom jučerašnje šetnje povodom "Dana tradicionalne porodice" koja je održana danas u Sarajevu prisustvovao je i predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović koji je imao oštru poruku za veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona.

Poručio mu je kako je on gost u BiH te da treba postupati u skladu s njenim pravilima. Uslijedio je veliki broj reakcija na njegov govor te poruka da se ne slažu sa stavovima Aganovića.

Na zgradi Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava uoči prve bosanskohercegovačke povorke ponosa.

Dnevnik.ba