StoryEditor
sin američkog predsjednika

Američki tužitelji traže podizanje optužnice protiv Huntera Bidena do 29. rujna

Piše fena  /  07.09.2023., 09:59h

Američki tužitelji naveli su u sudskom podnesku da će tražiti podizanje optužnice protiv sina predsjednika Joea Bidena, Huntera, do 29. rujna, u ročištu za utaju poreza i nelegalnog posjedovanja vatrenog oružja.

David Weiss, koga je američki državni tužitelj Merrick Garland u kolovozu imenovao za specijalnog tužitelja, naveo je u sudskom podnesku da će vlada tražiti podizanje optužnice velike porote prije roka od 29. rujna, na osnovu zakona o ubrzanom suđenju.

- Vlada namjerava tražiti vraćanje optužnice u ovom slučaju prije tog datuma - piše Weiss u izvještaju o stanju slučaja američkoj okružnoj sutkinji Maryellen Noreika.

U srpnju je Noreika odbacila predloženi sporazum o priznanju krivice kojim bi se razriješile optužbe za porez i oružje, što je izazvalo zabrinutost oko njegove zakonitosti i obima imuniteta koji je ponuđen Hunteru Bidenu.

Odvjetnici Huntera Bidena naveli su u sudskim podnescima prošlog mjeseca da su tužioci odbili sporazum o priznanju krivice koji bi razriješio optužbe, povećavajući mogućnost kaznenog postupka dok se primiču predsjednički izbori 2024. godine.

Odvjetnik Huntera Bidena, Abbe Lowell, izrazio je uvjerenje da je dogovor još uvijek na snazi.

- Vjerujemo da potpisani i zavedeni sporazum o ovom slučaju ostaje važeći i spriječava podnošenje bilo kakvih dodatnih optužbi protiv gospodina Bidena, koji se pridržavao uvjete puštanja na slobodu prema tom sporazumu posljednjih nekoliko tjedana, redovnim posjetima isražnom uredu - navodi Lowell u priopćenju koje je objavio njegov glasnogovornik.

- Očekujemo pošteno rješenje opsežne petogodišnje istrage o gospodinu Bidenu koja je bila zasnovana na dokazima i zakonu, i van političkog pritiska, i mi ćemo učiniti sve što je potrebno u ime gospodina Bidena da to postignemo - kazao je on.

Prema predloženom sporazumu o priznanju krivice, Hunter Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 milijuna dolara između 2017. i 2018. godine i sklopio bi poseban odgođeni sporazum o krivičnom gonjenju za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja uz upotrebu droge, što je kazneno djelo.

Slučaj je postao izuzetno politički osjetljiv. Republikanci u Kongresu iznijeli su mogućnost opoziva predsjednika Bidena zbog poslovanja njegovog sina i optužili su ministarstvo pravde da mu je dalo "slatku nagodbu".

Garland je negirao republikanske optužbe za favoriziranje i uzdigao Weissa s pozicije tužitelja okruga Delaware koji istražuje slučaj od 2019. Kao specijalni savjetnik, Weiss, imenovan od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ima dodatna ovlaštenja.

Ako slučaj dođe do suđenja, predsjednik će voditi kampanju za reizbor u studenom 2024., vjerovatno protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, iako se njegov sin suočava s kaznenim gonjenjem.

Trump, republikanac, iduće godine suočit će se s najmanje tri kaznena postupka, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

11. lipanj 2024 14:46