StoryEditor
pripravnost

Američki specijalci potiho pripremaju tajvansku vojsku za mogući kineski napad

Piše hina  /  08.10.2021., 08:24h
Američki vojnici potiho obučavaju tajvansku vojsku "manje od godinu dana" kako bi osnažili obranu otoka od Kine, istaknuo je za agenciju France Presse američki dužnosnik potvrdivši informacije Wall Street Journala.

Dvadesetak vojnika američkih snaga za posebnu namjenu i sastavnica vojnika mornaričkog korpusa obučavaju manje postrojbe tajvanske kopnene vojske i mornarice, izvijestio je američki dnevni list pozivajući se na anonimne službene američke izvore.

"Dvije su skupine, vojnici snaga za posebnu namjenu i konvencionalnih snaga", potvrdio je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Istaknuo je da je elitnih vojnika "manje od 20" i da broj konvencionalnih snaga, koje se smjenjuju, "nije velik".

Dužnosnik nije rekao kada su američki elitni vojnici stigli na otok, ali je rekao da su ondje "manje od godinu dana".

Na novinarski upit Pentagon to nije demantirao.

"Ne komentiram operacije, raspoređivanje snaga i posebne obuke, ali htio bih istaknuti da naša potpora Tajvanu i naše obrambene veze (s otokom) odgovaraju prijetnji kakva je danas Narodna Republika Kina", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Supple.

"Pozivamo Peking da poštuje svoje obveze mirnog rješavanja sporova" između Kine i Tajvana, dodao je.

Tajvansko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati.

Tajvanski mediji su u studenom pisali, pozivajući se na mornaričko zapovjedništvo otoka, o dolasku na Tajvan američkih marinaca i specijalaca radi obuke tajvanske vojske u amfibijskim operacijama.

Tajvanske i američke vlasti su bile demantirale informaciju, podsjećajući samo na suradnju na polju obrane.

Na videosnimci koju je lani objavila američka vojska vide se američki vojnici kako uz tajvanske sudjeluju u vježbi pod nazivom Balance Tamper na Tajvanu.

Premda Kina taj otok s 23 milijuna stanovnika smatra svojom pobunjenom pokrajinom koja se treba vratiti u njezin sastav, ako treba i silom, Sjedinjene Države, glavni saveznik tajvanskih vlasti, posljednjih godina su povećale prodaju oružja Tajvanu.

Kina je nedavno nekoliko puta upala u tajvanski zračni prostor, nakon čega je Washington izrazio "zabrinutost" zbog "provokacije" Pekinga.

Takvi su postupci "destabilizirajući" i "potkopavaju regionalni mir i sigurnost", rekao je u nedjelju glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

"Pozivamo Peking da prekine vojni, diplomatski i gospodarski pritisak i svoju prisilu prema Tajvanu", dodao je, potvrdivši "čvrstu potporu" Washingtona svom savezniku.

Dnevnik.ba

25. rujan 2023 12:13