StoryEditor

Američki senatori traže od Trumpa da kazni Tursku

Piše D  /  02.12.2019., 08:12h

Republikanski američki senator Lindsey Graham i demokratski senator Chris Van Hollen u ponedjeljak su pozvali Trumpovu administraciju da uvede sankcije Turskoj zbog  nabavke ruskog raketnog obrambenog sustava, navodeći da takva odluka šalje „užasan signal“ drugim zemljama.

-  Vrijeme za strpljenje odavno je isteklo. Sada je vrijeme da primijenite zakon. Nečinjenje toga šalje užasan signal drugim zemljama, da mogu izbjeći američke zakone bez posljedica – navode Van Hollen i Graham u pismu državnom tajniku Mikeu Pompeu, u čiji je uvid došao Reuters, prenosi Fena.

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke ruskog sustava S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sustavima i predstavlja prijetnju programu razvoja američkog „nevidljivog“ borbenog aviona F-35, koji razvija korporacija Lockheed Martin.

Razbjesnivši mnoge članove Kongresa, Turska je odbacila američke prijetnje sankcijama i primila je prvu isporuku S-400 u srpnju. U odgovoru na to, Washington je uklonio Tursku iz programa F-35.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa suzdržavala se od uvođenja sankcija usprkos Trumpovim širokim ovlastima da uvodi sankcije zemljama koje surađuju  s ruskom vojskom.  

Van Hollen i Graham među najglasnijim su senatorima koji pozivaju Washington da uzvrati  Turskoj.

 Trump je bio domaćin svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na sastanku u Bijeloj kući prošlog mjeseca koji je Trump opisao kao „sjajan“.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:32