StoryEditor
plinovod

Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2 kojim će Ukrajina ostati bez tranzitnih taksi

Piše hina  /  14.01.2022., 07:37h
Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, što povezuje Rusiju i Njemačku a Sjedinjene Države mu se protive, nije prošao u četvrtak u američkom Senatu.

Rezultat je bio 55 za i 44 protiv zakona za koji je bilo potrebno 60 glasova za usvajanje. Glasanje je trajalo skoro sedam sati dok je lider većine Chuck Schumer razmatrao opcije o zakonu o glasačkim pravima.

Senator Robert Menendez dobio je podršku mnogih svojih kolega demokrata, uključujući predsjednika Joea Bidena, za alternativni zakon koji je predstavio u srijedu. Njegovo zakonodavstvo bi uvelo sveobuhvatne sankcije najvišim ruskim vladinim i vojnim dužnosnicima i bankarskim institucijama ako se Moskva uključi u neprijateljstva protiv Ukrajine.

Senatorka Jeanne Shaheen, demokrata koja je s Cruzom prvobitno bila kosponzor zakona o sankcijama za Sjeverni tok 2, glasala je protiv njegovog zakona rekavši da riskira razbijanje jedinstva u Washingtonu i Europi zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Ona je rekla da bi Cruzov zakon "zabio klin" između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, posebno Njemačke.

Sjedinjene Države, kao i neke europske zemlje, uključujući Ukrajinu i Poljsku, protive se plinovodu, koji bi Kijev lišio tranzitnih taksi, kao i povećao utjecaj Moskve na Europu, gdje cijene plina rastu.

Cruz je rekao da je glasanje pokazalo da većina u Senatu podržava brzu akciju u vezi s naftovodom koju promiče ruski predsjednik Vladimir Putin i koju vodi državna energetska kompanija Gazprom.

"Samo odmah uvođenje sankcija može promijeniti Putinovu kalkulaciju, zaustaviti ukrajinsku invaziju i ukloniti egzistencijalnu prijetnju koju predstavlja Sjeverni tok 2", rekao je Cruz.

Nekoliko demokrata, uključujući senatore Tammy Baldwin, Marka Kellya i Raphaela Warnocka, podržali su nacrt zakona koji bi uveo sankcije "Nord Stream 2 AG", kompaniji koja gradi projekat, u roku od 15 dana od usvajanja. Cruzov prijedlog zakona bi također omogućio Kongresu da glasa za poništavanje bilo kakvog odricanja od sankcija od strane predsjednika.

Plinovod Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara bi slao ruski plin ispod Baltičkog mora u Europu preko Njemačke. Završen je krajem prošle godine, ali čeka se odobrenje Njemačke i EU koje će možda stići tek sredinom godine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:41