StoryEditor

Američki obavještajci u lipnju podnose Senatu izvještaj o NLO-ima

Piše D  /  22.05.2021., 09:05h

Neki od najmoćnijih američkih senatora, poput republikanca Marca Rubija, naglašavaju da javnost mora ozbiljno tretirati pitanje snimljenih objekata ili fenomena koji se ne mogu objasniti. Čak je i bivši predsjednik Barack Obama tijekom proteklog tjedna u intervjuu govorio da američka vlada zaista posjeduje snimke objekata u zraku koji se ne mogu objasniti, prenosi Večernji list.

To pritom ne znači da ti NLO-i imaju nužno ikakve veze s izvanzemaljcima, koji su već desetljećima dio nedokazane američke političke mitologije, već se radi o fenomenima koje američke vlasti zasad ne mogu objasniti.

Odjel za identifikaciju od 2007.

Izvješće koje će biti predstavljeno Kongresu u lipnju sastavili su šef obavještajnih službi zemlje i ministar obrane, što dokazuje njegovu ozbiljnost. Javnosti će pokazati ono što Pentagon zna o NLO-ima, a posljednjih godina, piše NBC, razvile su se debate o pojedinim snimkama.

Pentagon je prošle godine javnosti pokazao tri takve snimke zračnih fenomena koji se ne mogu objasniti. U kolovozu je isto tako ministarstvo obrane osnovalo radnu skupinu za istraživanje NLO-a, nekoliko mjeseci nakon što je objavilo tri spomenuta videa, jedan iz 2004. te dva iz 2015. godine.

“Zračni fenomeni prikazani na videu i dalje su karakterizirani kao neidentificirani”, priopćio je Pentagon koji je tri videa objavio kako bi stao na kraj spekulacijama i glasinama, iako ih je zapravo samo osnažio.

Zanimljivo, američka je vlada još 2007. osnovala prvi odjel pod imenom “Program identifikacije napredne zračne prijetnje” i potiho mu je alocirala 22 milijuna dolara. O njemu je prvi put izvijestio New York Times prije četiri godine. Iako se pojam NLO-a u pop-kulturi povezuje s izvanzemaljcima, zapravo se radi o bilo kojem objektu koji se ne može opisati kao “poznatu letjelicu”.

– Zabrinut sam. Radi li se o taktičkim letjelicama koje šalje neka druga država, to bibio golem problem za nacionalnu sigurnost – rekao je poručnik Ryan Graves za CBS.

Slično tomu, senator Rubio rekao je da situaciju treba shvatiti ozbiljno.

– Možda ona ima jednostavan odgovor. Možda nema – rekao je Rubio.

U razgovor se protekli tjedan uključio i Barack Obama koji je u intervjuu za “Late Late Show” rekao da je pitao vojsku postoji li neki laboratorij u kojem ona drži izvanzemaljske predmete, kako se to znalo govoriti.

– I odgovor je bio ne. Ali istina je, a sada sam ozbiljan, zaista postoje snimke objekata na nebu za koje ne znamo točno što su. Ne znamo objasniti kako se kreću, ne razumijemo njihovu putanju – rekao je Obama.

Tako se zainteresirana javnost, koja nestrpljivo čeka da čuje sadržaj izvješća, podijelila na dva dijela: oni koji se boje da se radi o letjelicama koje je poslala neka druga zemlja te strahuju za nacionalnu sigurnost, te oni koji ostavljaju prostor za spekulacije o izvanzemaljskom podrijetlu letjelica.

‘Smirite se, ljudi, to nisu izvanzemaljci’

No, kako je to napisao autor u National Reviewu u svom tekstu “Smirite se, ljudi, NLO nisu izvanzemaljci”:

“Neke se stvari ne mijenjaju, poput ljudske fascinacije NLO-ima... te slabost bilo kakvih dokaza da su neidentificirani objekti išta više izvanzemaljski od gusaka (za koje se prije ispostavilo da su zapravo neki od snimljenih “NLO-a”, nap. a.)” te naglašava da američka vlada ima povijest objave sličnih poluinformacija o NLO-ima kako bi se pozornost skrenula sa zemaljskih skandala.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:38