StoryEditor
Lloyd Austin

Američki ministar obrane: "Peking i Moskva žele svijet u kojem se sporovi rješavaju silom"

Piše desk  /  19.11.2022., 21:33h

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da Kina i Rusija traže svijet u kojem se za rješavanje sporova koristi sila te je obećao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti braniti humanitarna načela i međunarodno pravo.

"Peking, poput Moskve, traži svijet u kojem moć čini pravo, u kojem se sporovi rješavaju silom i u kojem autokrati mogu ugasiti plamen slobode", rekao je Austin na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu u Kanadi.

Dodao je da još uvijek postoje pravila u ratu, a ako se velika sila može nehajno odnositi prema tim pravilima, da bi to moglo da potakne duge da prkose međunarodnom pravu i normama.

"Odlučni smo braniti ta pravila, a posebno temeljno načelo zaštite neboraca," rekao je Austin.

Naveo je i da napori Moskve da dobije podršku od zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje stvaraju nove sigurnosne izazove za Sjedinjene Države i njihove saveznike.

"Rusija se obratila Iranu i Sjevernoj Koreji da joj pomognu u napadu na Ukrajinu, uključujući korištenje iranskih bespilotnih letjelica za ubijanje ukrajinskih civila”, rekao je američki ministar obrane.

Objasnio je da je pred Ukrajinom teška zima i da bi se Moskva mogla ponovno okrenuti zveckanju nuklearnim oružjem jer trpi gubitke na bojnom polju, obećavši da će SAD i njegovi saveznici odgovoriti na te izazove, prenio je Reuters

"Ruska invazija nudi pregled mogućeg svijeta tiranije i nemira u kojem nitko od nas ne bi želio živjeti", rekao je Lloyd.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:33