StoryEditor
bitka za bahmut

Američki marinac: "Životni vijek prosječnog vojnika na liniji fronte u istočnoj Ukrajini je samo četiri sata"

Piše desk  /  23.02.2023., 13:00h

Prosječan životni vijek vojnika na liniji fronte u istočnoj Ukrajini je samo četiri sata, rekao je za američki ABC News umirovljeni američki marinac koji se bori zajedno s ukrajinskim snagama u regiji Donbasa.

"Bilo je prilično loše na terenu, puno žrtava. Očekivani životni vijek je oko četiri sata na liniji fronta", rekao je Troy Offenbecker, američki borac.

Ratom razoreni grad Bahmut na istoku Ukrajine bio je mjesto nekih od najkrvavijih borbi otkako je počela ruska invazija na njenog susjeda prije skoro godinu dana. Bitka za grad, koji je imao predratnu populaciju od oko 73.000 ljudi, najduža je u ratu.

Borbe u Bahmutu su toliko loše, rekao je Offenbeker, da su nazvane "mlinom za meso". Početkom siječnja, visoki američki vojni dužnosnik opisao je borbu u ovom gradu i oko njega, za koji se čini da ima ograničen strateški značaj i za Rusiju i za Ukrajinu, kao "zaista oštre i divlje".

"Govorite o tisućama i tisućama artiljerijskih metaka koje su isporučene između obje strane", rekao je tada zvaničnik.

Bahmut je bio glavna meta ruskih ofenzivnih snaga, koje uključuju i njihovu regularnu vojsku i ozloglašenu Wagnerovu grupu , plaćeničku organizaciju povezanu s Kremljem. Rusija je pod "sve većim političkim pritiskom" da iznese neke pobjede uoči godišnjice invazije, prema obavještajnim podacima britanskog ministarstva obrane od ponedjeljka.

"Vjerovatno je da će Rusija tvrditi da je Bahmut osvojen kako bi se uskladio s godišnjicom, bez obzira na realnost na terenu", navodi se u ažuriranju.

Dnevnik.ba

03. lipanj 2023 09:32