StoryEditor
WALL STREET JOURNAL

Američki list: Treba se početi razmišljati o sljedećem - je li moguće poraziti Rusiju u Ukrajini?

Piše desk  /  17.11.2023., 10:01h

U veljači 2024. godine navršit će se dvije godine od početka rata u Ukrajini, a trenutno stanje na fronti ne obećava brz završetak sukoba. To je pojedine zapadne medije natjeralo i na razmišljanje o sljedećem - da li je moguće poraziti Rusiju u Ukrajini?

U tekstu koji potpisuju Eugene Rumer i Andrew S. Weiss, navodi se kako ukrajinska kontraofenziva nije isporučila rezultate kako se očekivalo.

"Dugoočekivana ukrajinska kontraofenziva nije postigla prodor koji bi Kijevu dao jake argumente za pregovore. Nemir na Bliskom istoku dominira naslovnicama, a dvostranačka podrška Ukrajini u SAD-u narušena je polarizacijom i disfunkcijom u Kongresu", pojašnjava se.

Ističu kako Putin ima razloga da vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani.

"Na prvoj liniji fronte nema naznaka da Rusija gubi ono što je postalo rat iscrpljivanja. Ruska ekonomija je pogođena, ali nije u rasulu. Putinova vlast je, paradoksalno, ojačana nakon neuspjele pobune Jevgenija Prigožina u lipnju. Narodna podrška ratu je i dalje čvrsta, a podrška elite Putinu nije prestala", ističe se u tekstu.

Također, pojašnjava se kako ruski predsjednik može sa zadovoljstvom posmatrati i vanjskopolitičku situaciju.

"Njegova ulaganja u ključne odnose su se isplatila. Kina i Indija pružile su važnu podršku ruskoj ekonomiji povećanjem uvoza. Umjesto da se brine o izgubljenom tržištu na zapadu Europe, Putin je odlučio da je kratkoročno korisnije jednostavno postati ‘mlađi‘ partner Kine u ekonomskom području. Roba iz Kine čini skoro 50 posto uvoza", navodi se.

Putin ne osjeća nikakav pritisak da okonča rat niti brine o njegovoj sposobnosti da ga održava manje-više na neodređeno vrijeme.

"Kako se zima približava, ruska vojska je pokrenula vlastitu ograničenu kopnenu ofenzivu i sigurno će proširiti raketne i bespilotne napade na ukrajinske gradove, elektrane, industrijska mjesta i drugu kritičnu infrastrukturu. U najmanju ruku, Putin očekuje da će američka i europska podrška Ukrajini nestati, da će se Ukrajinci umoriti od beskrajnog terora i razaranja koji im se nanosi, i da će mu kombinacija to dvoje omogućiti da diktira uvjete za dogovor o okončanju rata. Iz njegove perspektive, idealna osoba za sklapanje takvog dogovora je Donald Trump, ako se vrati u Bijelu kuću u siječnju 2025. godine", analiziraju u američkom listu.

Ovo stanje stvari predstavlja izazov bez presedana za zapadne lidere.

"Washington i njegovi saveznici bili su izuzetno učinkoviti u rješavanju najhitnijih aspekata ovog problema: sprečavanju kolapsa Ukrajine, održavanju dobre opskrbe naprednim oružjem i obavještajnim podacima u realnom vremenu, te osmišljavanju sankcija Rusiji. Sada je vrijeme za prelazak na dugoročnu strategiju koja povećava i održava pritisak na odmetnički režim u Kremlju. Ne treba imati iluzije da će svaka moguća kombinacija kratkoročnih koraka biti dovoljna da primora Putina da odustane od rata", objašnjava se.

Također, upućena je i kritika zapadnim liderima.

"Ono što zapadni lideri očigledno nisu uradili jeste da se izjednače sa svojom javnošću o trajnoj prirodi prijetnje od ohrabrene, revizionističke Rusije. Prečesto su se prepuštali magičnom razmišljanju, kladeći se na sankcije, uspješnu ukrajinsku kontraofenzivu ili transfer novih vrsta oružja kako bi natjerali Kremlj da sjedne za pregovarački sto. Također, neki su se nadali da će Putina svrgnuti u puču u palati", piše WSJ.

Na kraju teksta, ističe se da završetak rata, kad god se to dogodi, malo je vjeroatno da će ugušiti konfrontaciju između Rusije i ostatka Europe.

"Ukrajinci i njihovi prijatelji s pravom žele da vide uspon prosperitetne, nezavisne Ukrajine koja je sigurna i potpuno integrirana u politički i ekonomski život kontinenta. Putin i njegovi nasljednici bi to vidjeli kao konačni poraz Rusije. Oni će učiniti sve što je u njihovoj moći da to spriječe", zaključuje se.

Dnevnik.ba

21. veljača 2024 20:28