StoryEditor
istočna afrika

Američki kruzer s 3.000 putnika u karanteni: Strahuje se od opasne zarazne bolesti, luke mu ne dozvoljavaju pristajanje

Piše desk  /  26.02.2024., 12:10h

Više od 3.000 ljudi nalazi se na brodu blizu otoka Muricijusa u istočnoj Africi i nemaju pristup kopnu zbog zaraze koja se širi kruzerom.

Luka u glavnom gradu Mauricijusa Port Luoisu druga je koja nije dozvolila pristajanje američkom kruzeru Norwegian Dawn nakon što se nekoliko putnika razboljelo i požalilo na gastroentestinalne probleme. Prije toga odbila ih je luka na francuskom otoku La Reunion.

Sumnja se na koleru, poznatu i kao plava smrt, koja trenutačno hara jugom Afrike.

“Odluka da ne dozvolimo pristup brodu donesena je kako bismo izbjegli zdravstvene rizike”, izvijestila je lokalna lučka uprava nakon što je u nedjelju zabranila pristajanje kruzeru.

Najmanje 14 putnika i članova posade ima proljev i povraća. Izolirani su u svojim sobama, a zdravstveni djelatnici tamošnjeg ministarstva zdravstva uzeli su im uzorke i poslali ih na analizu te se rezultati očekuju u utorak.

Iz kompanije koja je vlasnik kruzera priopćili su da se mali broj putnika požalio na simptome te su intervenirale lokalne zdravstvene vlasti, dok je na brodu podignuta razina higijene i poduzete su mjere kako bi se zaštitili ostali gosti i osoblje.

Brod je na put krenuo 13. veljače iz Južoafričke Republike, posjetio je Madagaskar te je trebao posjetiti La Reunion i Mauricijus – na kojem su se trebali ukrcati novi putnici te se vratiti u polaznu luku, prenosi Reuters.

Što je kolera?

Kolera je akutna bakterijska crijevna infekcija koja se prenosi nečistom pitkom vodom ili hranom.

Bolest se lako liječi lijekovima, ali ako se ne liječi, može izazvati zatajenje bubrega i smrt zbog znatnog gubitka tekućine.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 04:15