Article_Top_970x250

Američki Kongres otkrio u Rezoluciji: Soleimani planirao teroristički napad i u BiH

piše dnevni avaz

Američki Kongres otkrio u Rezoluciji: Soleimani planirao teroristički napad i u BiH

sij 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AP

U Rezoluciji koju je američki Kongres predložio 9. siječnja otkriva se da je iranski general Qassem Suleimani planirao brojne terorističke napade širom Europe i svijeta, a ne samo na državljene SAD-a.

-Rezolucija 466. otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Soleimani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini – piše, između ostalog, u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

Kongres tvrdi da je Soleimani bio arhitekt terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD-a i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Soleimani planirao napade i 31. prosinca 2019. godine na veleposlanstva SAD-a u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Soleimanovo ubojstvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD-a. Irak je zatražio da vojnici SAD-a napuste državu, a prošlog tjedna Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

On je ubijen 3. siječnja u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

Likvidaciju Soleimanija naredio je osobno američki predsjednik Donald Trump zbog, kako je rekao, planiranih napada na državljane SAD i njihova veleposlanstva.

Dnevnik.ba