StoryEditor
rat u ukrajini

Američki general: "Ukrajina dobila više protutenkovskih raketa nego što je tenkova na svijetu"

Piše desk  /  15.06.2022., 21:12h

Američki general Mark Milley, prvi čovjek američke vojske, rekao je da će višecijevni bacači raketa tipa Himars, zajedno sa streljivom i uvježbanim ukrajinskim posadama, biti prebačeni u Ukrajinu do kraja ovog mjeseca.

"To znači da će u roku od nekoliko tjedana Ukrajina u borbi koristiti dalekometnu raketnu artiljeriju, koju će koristiti uvježbani vojnici", rekao je Milley.

Višecijevni bacači raketa tipa Himars mogu lansirati precizne navođene rakete na mete udaljene do 70 kilometara, što je znatno veći domet od bilo kojeg artiljerijskog sustava kojim Ukrajina trenutno raspolaže.

Washington je ranije rekao da će poslati bacače tipa Himars tek kad dobiju jamstva od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ih neće koristiti protiv meta na teritoriju Rusije.

Milley je rekao da su SAD i saveznici obučili 60 ukrajinskih vojnika za rukovanje bacačima Himars te 420 vojnika za rukovanje haubicama tipa M777.

Dodao je i da je međunarodna zajednica poslala Ukrajini 97.000 raznih protutenkovskih sustava, više nego što je tenkova na cijelom svijetu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:42